Φακές με kale, λιαστές ντομάτες και φρέσκια ρίγανη - Lentils with kale, sundried tomatoes and fresh oregano
Τι θα γινόταν αν στις φακές μας προσθέταμε λίγο kale; Και στη συνέχεια ψιλοκομένα λιαστά ντοματάκια, με λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης; Και αν γαρνίραμε με κρέμα βαλσάμικο πορτοκάλι & λεμόνι Brava; Θα είχαμε ένα πιάτο οσπρίων με super foods, μεσογειακές γεύσεις, χρώματα και αρώματα! Επειδή λοιπόν δεν είμαστε της θεωρίας, προχωράμε ακάθεκτοι στη συνταγή!
(Scroll down for recipe in English)
Εκτέλεση - Directions
- Καθαρίζουμε τις φακές από τα ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σ' ένα μπολ με καυτό νερό, να μουλιάσουν για 20’.
- Στο μεταξύ, κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, τα καρότα σε καρέ και ψιλοκόβουμε το τζίντζερ και το σκόρδο.
- Σε μέτρια θερμοκρασία, ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο, μαζί με μια πρέζα αλάτι.
- Λίγο πριν αποσύρουμε τα λαχανικά, ρίχνουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1’ ακόμα.
- Τα περιχύνουμε με την κρέμα βαλσάμικου Brava και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε κατσαρόλα, έχουμε φέρει σε βρασμό το ζωμό λαχανικών και προσθέτουμε τις φακές, αφού τις έχουμε σουρώσει από το νερό που μούλιαζαν.
- Προσθέτουμε τη δάφνη και τη ξερή ρίγανη και βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 25’. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
- Χωρίζουμε τα τρυφερά μέρη του kale από τους ινώδεις κορμούς του και χοντροκόβουμε τα φύλλα.
- Ψιλοκόβουμε 5 λιαστά ντοματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το kale και σιγοβράζουμε για ακόμα 2'.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μας λαχανικά και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λιαστά ντοματάκια και, αν θέλουμε, τη φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε τις φακές σε βαθιά πιάτα.
- Γαρνίρουμε με τα λιαστά ντοματάκια, τα φύλλα ρίγανης και επιπλέον κρέμα βαλσάμικο πορτοκάλι & λεμόνι Brava.
- Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί πολύσπορο και ελιές Καλαμών λεμονάτες και απολαμβάνουμε τα αρώματα και τα γευστικά επίπεδα του πιάτου μας.
- Take out the little pebbles and other not edible little things out from the lentils, give them a good rinse, place them in a large bowl and pour over them hot boiling water. Leave them to soak for about 20’.
- In the mean time, chop the onion, dice the carrot and finely chop the ginger and garlic.
- On medium heat, sauté the onion and the carrots with 4 tbsp of olive oil and a pinch of salt.
- Little before the veggies are done, add the garlic and ginger and sauté for one more minute.
- Remove from heat, drizzle the Brava balsamic orange & lemon cream and leave aside.
- In a pot bring the vegetable broth to boil and add the lentils after rinsing them.
- Add the bay leaf and the dried oregano and boil on medium to high heat for 25’. If necessary, add more water.
- Separate the soft leafy part of the kale from the stems and roughly chop them up.
- Also chop 5 of the sundried tomatoes and add them to the pot along with the kale and simmer for 2’.
- Add the sautéed veggies and the olive oil, stir and remove from heat.
- Chop the rest of the sundried tomatoes, the fresh oregano leafs – if you want, and serve the lentils small bowls.
- Garnish with the sundried tomatoes and the oregano leafs and some Brava balsamic orange & lemon cream.
- Accompany your dish with some fresh bread and Kalamata olives and enjoy!
- 250 γρ. φακές ψιλές
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- λίγο φρέσκο τζίντζερ
- 2 καρότα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο πορτοκάλι & λεμόνι Brava
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 250 γρ. kale
- 7 λιαστές ντομάτες
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- επιπλέον κρέμα βαλσάμικο πορτοκάλι & λεμόνι Brava
- μερικά φύλλα φρέσκια ρίγανη
- 250 g lentils
- 1 medium onion
- 3 garlic cloves
- a bit of fresh ginger
- 2 carrots
- 4 tbsp olive oil
- 2 tbsp balsamic cream orange & lemon Brava
- 1 lt vegetable broth or warm water
- 1 bay leaf
- 1 tbsp dried oregano
- 250 g kale
- 7 sundried tomatoes
- 1/4 cup olive oil
- salt to taste
- extra Brava balsamic cream orange & lemon
- a few fresh oregano leaves
Διάρκεια:
01:00
Δυσκολία:
Μέτρια
Περιγραφή Συνταγής:
- - - - - - - - - - - - - - -
Συστατικά:
- - - - - - - - - - - -
Τρόπος μαγειρέματος:
Κατσαρόλα
Μερίδες:
2
Κατηγορία
Όσπρια
Ετικέτες
- όσπρια
- μέτρια
- κατσαρόλα
- φακές
- κρεμμύδι
- σκόρδο
- τζίντζερ
- καρότα
- ελαιόλαδο
- βαλσαμικο
- κρέμα βαλσάμικου
- Brava
- ζωμός λαχανικών
- δαφνόφυλλο
- ρίγανη
- kale
- λαχανίδα
- λιαστές ντομάτες
- φρέσκια ρίγανη
- lentils
- onion
- garlic
- ginger
- carrots
- olive oil
- balsamic cream
- vegetable broth
- bay leaf
- oregano
- sundried tomatoes
- δίαιτα
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- glutenfree
- gluten free
- χωρίς γλουτένη
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- κυρίως πιάτο
- Βίκυ Χριστοπούλου
- Vicky Christopoulou