Ελιές Καλαμών λεμονάτες
Ένα πράγμα για το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστή η ιδιαίτερη πατρίδα μου, είναι οι ελιές. Με σάρκα τρυφερή και έντονη γεύση, συνοδεύουν πάντα τα γεύματα μας, τα σνακ, τα μεζεδάκια για το ουζάκι ή το κρασί. Αγαπημένο δώρο της φύσης για το Ελληνικό τραπέζι!
Εκτέλεση - Directions
- Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις ελιές και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο κουβά ή λεκάνη με νερό να τις υπερκαλύπτει.
- Τοποθετούμε τον κουβά σε δροσερό και σκιερό μέρος και αλλάζουμε το νερό καθημερινά, για περίπου 10 μέρες.
- Οι ελιές θα είναι έτοιμες όταν δοκιμάσουμε και δεν είναι πια πικρές, οπότε χρειάζεται να τις παρακολουθούμε.
- Σε μεγάλο δοχείο ή μικρό βαρελάκι, βάζουμε 4 λίτρα νερό, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Στύβουμε τα λεμόνια, ρίχνουμε το χυμό τους μέσα στο δοχείο και ανακατεύουμε ξανά.
- Τις μισές στυμμένες λεμονόκουπες, τις προσθέτουμε στο νερό (προσθέτουν άρωμα) και τις υπόλοιπες τις ρίχνουμε στον κομποστοποιητή ή τις πετάμε.
- Χωρίζουμε το θρούμπι σε κλαράκια και το ρίχνουμε και αυτό μαζί με τη ρίγανη στο νερό.
- Τέλος, προσθέτουμε τις ελιές και φροντίζουμε να καλύπτονται καλά από την άλμη που μόλις φτιάξαμε. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
- Πριν κλείσουμε το καπάκι, προαιρετικά, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο ώστε να λειτουργήσει σαν ασπίδα και να μην πιάσει μούχλα.
- Τοποθετούμε το δοχείο ξανά σε δροσερό και σκιερό μέρος και το ανοίγουμε μετά από 15 - 20 μέρες. Οι ελιές μας θα είναι έτοιμες, όταν τις δοκιμάσουμε και είναι αρωματικές με λεμονάτη γεύση.
- Διατηρούνται όλο το χρόνο εκτός αλλά και εντός ψυγείου, πάντα μέσα στην άλμη τους.
- 4 κιλά ωμές και χονδρές ελιές Καλαμών
- 200 γρ. θαλασσινό αλάτι
- 1 κιλό λεμόνια, βιολογικά
- 1 ματσάκι θρούμπι
- 4 κ.σ. ρίγανη
- 1 φλ. ελαιόλαδο
Δυσκολία:
Εύκολη
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Τρόπος μαγειρέματος:
Χωρίς μαγείρεμα
Κατηγορία
Ορεκτικά-Μεζέδες
Ετικέτες
- ορεκτικά
- ορεκτικά μεζέδες
- ελιές
- ελιές Καλαμών
- θαλασσινό αλάτι
- λεμόνι
- λεμόνια
- θρούμπι
- ρίγανη
- ελαιόλαδο
- Ελλάδα
- εύκολη
- vegetarian
- vegan
- χορτοφαγία
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- χωρίς μαγείρεμα
- χωρίς γλουτένη
- glutenfree
- gluten free
- Καλαμάτα
- Βίκυ Χριστοπούλου
- υγεία
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινό
- υγιεινά
- παραδοσιακό
- οικογενειακό τραπέζι
- ωμοφαγία
- Raw Food
- raw vegan
- raw