Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Ελιές Καλαμών λεμονάτες

Ελιές Καλαμών λεμονάτες
Εύκολη

Ένα πράγμα για το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστή η ιδιαίτερη πατρίδα μου, είναι οι ελιές. Με σάρκα τρυφερή και έντονη γεύση, συνοδεύουν πάντα τα γεύματα μας, τα σνακ, τα μεζεδάκια για το ουζάκι ή το κρασί. Αγαπημένο δώρο της φύσης για το Ελληνικό τραπέζι!

της Βίκυς Χριστοπούλου

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις ελιές και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο κουβά ή λεκάνη με νερό να τις υπερκαλύπτει.
    2. Τοποθετούμε τον κουβά σε δροσερό και σκιερό μέρος και αλλάζουμε το νερό καθημερινά, για περίπου 10 μέρες.
    3. Οι ελιές θα είναι έτοιμες όταν δοκιμάσουμε και δεν είναι πια πικρές, οπότε χρειάζεται να τις παρακολουθούμε.
    4. Σε μεγάλο δοχείο ή μικρό βαρελάκι, βάζουμε 4 λίτρα νερό, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
    5. Στύβουμε τα λεμόνια, ρίχνουμε το χυμό τους μέσα στο δοχείο και ανακατεύουμε ξανά.
    6. Τις μισές στυμμένες λεμονόκουπες, τις προσθέτουμε στο νερό (προσθέτουν άρωμα) και τις υπόλοιπες τις ρίχνουμε στον κομποστοποιητή ή τις πετάμε.
    7. Χωρίζουμε το θρούμπι σε κλαράκια και το ρίχνουμε και αυτό μαζί με τη ρίγανη στο νερό.
    8. Τέλος, προσθέτουμε τις ελιές και φροντίζουμε να καλύπτονται καλά από την άλμη που μόλις φτιάξαμε. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
    9. Πριν κλείσουμε το καπάκι, προαιρετικά, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο ώστε να λειτουργήσει σαν ασπίδα και να μην πιάσει μούχλα.
    10. Τοποθετούμε το δοχείο ξανά σε δροσερό και σκιερό μέρος και το ανοίγουμε μετά από 15 - 20 μέρες. Οι ελιές μας θα είναι έτοιμες, όταν τις δοκιμάσουμε και είναι αρωματικές με λεμονάτη γεύση.
    11. Διατηρούνται όλο το χρόνο εκτός αλλά και εντός ψυγείου, πάντα μέσα στην άλμη τους.
    Συστατικά:
    • 4 κιλά ωμές και χονδρές ελιές Καλαμών
    • 200 γρ. θαλασσινό αλάτι
    • 1 κιλό λεμόνια, βιολογικά
    • 1 ματσάκι θρούμπι
    • 4 κ.σ. ρίγανη
    • 1 φλ. ελαιόλαδο
    Τρόπος μαγειρέματος: Χωρίς μαγείρεμα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
12  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή