Σπιτικές καραμέλες για τον βήχα
Μας γλυκαίνουν και μας μαλακώνουν το λαιμό - και πάνω απ' όλα είναι σπιτικές!
Εκτέλεση - Directions
- Πρώτα ετοιμάζουμε το έγχυμα, βάζοντας στο νερό τα βότανα που έχουμε επιλέξει. Εμείς χρησιμοποιήσαμε 2 κ.σ. τήλιο, 3 κ.σ. εχινάκεια και 4 κ.σ. φασκόμηλο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10'.
- Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα σε κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά - εκτός από το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού - και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σταματάμε να ανακατεύουμε και μ' ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ελέγχουμε την θερμοκρασία. Προσέχουμε πολύ μην μας πιτσιλίσει γιατί καίει πολύ. Όταν η καραμέλα φτάσει τους 150 βαθμούς, ανακατεύουμε καλά το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 1' ακόμα.
- Ρίχνουμε την καραμέλα σε φόρμες. Αν δεν έχουμε φόρμες, μπορούμε μ' ένα κουταλάκι να χύνουμε μικρές ποσότητες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε σχηματισμό μεγάλης σταγόνας.
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη άχνη για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και κλείνουμε σε αεροστεγές βάζο.
- 1 φλ. καστανή βιολογική ζάχαρη demerara ή οποιαδήποτε ζάχαρη
- 1/3 φλ. μέλι, θυμαρίσιο κατά προτίμηση
- 1 ½ φλ. νερό
- 1 κ.σ. πιπερόριζα, τριμμένη
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 1 λεμόνι βιολογικό ξύσμα
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 ½ φλ. έγχυμα από μείγμα βοτάνων της επιλογής μας
- ζάχαρη άχνη
Διάρκεια:
01:30
Δυσκολία:
Εύκολη
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Τρόπος μαγειρέματος:
Κατσαρόλα
Tip:
Σε περίπτωση που δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, μπορούμε να ρίξουμε λίγη καραμέλα σε ένα πιατάκι με κρύο νερό. Αν η καραμέλα δεν διαλυθεί στο νερό, αλλά παγώσει και είναι εύπλαστη στα δάκτυλά μας, είναι έτοιμη.
Μπορούμε να λιώσουμε 2 καραμέλες σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και να έχουμε έτσι ένα ρόφημα για τον λαιμό μας.