Paella Primavera
Το πιο διάσημο Ισπανικό πιάτο στην χορτοφαγική εκδοχή του!
Εκτέλεση - Directions
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, ενώ κόβουμε τις πιπεριές "ζουλιέν"*.
- Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σ' ένα μπολάκι με 2 κ.σ. χλιαρό νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια σωτέζα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, έπειτα τις πιπεριές και το ξερό κρεμμυδάκι και σωτάρουμε για 2’.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το ρύζι και ανακατεύουμε ώσπου να «γυαλίσουν» και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τον κρόκο με το νερό του, την πάπρικα, αλατίζουμε και περιμένουμε να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο για 10’.
- Ρίχνουμε πάνω από το ρύζι το μπρόκολλο, τον αρακά, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τις ελιές και το μισό μαϊντανό και σκεπάζουμε ξανά για άλλα 8’, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει τελείως.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 5’.
- Σερβίρουμε με μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μια φέτα λεμόνι.
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
- 1 πορτοκαλί πιπεριά
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- 1 φλ. ρύζι κοντό
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 3 φλ. ζωμό λαχανικών
- 1 κ.γ. κρόκο Κοζάνης (στήμονες)
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 3 φλ. μπουκετάκια μπρόκολλου
- 1 φλ. αρακά
- 1 ½ φλ. τοματίνια
- 1 φλ. ελιές καθαρισμένες
- ¼ φλ. μαϊντανό
- 1 λεμόνι
- Αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* ζουλιέν ή αλα ζουλιέν ή κόψιμο ζουλιέν (Julienne cut / Julienning):
Ο όρος αναφέρεται στο τρόπο κοπής των λαχανικών σε λεπτό μακρόστενο σχήμα (μπαστουνάκια). Συναντάμε το μαγειρικό αυτό όρο, στο βιβλίο "Le Cuisinier Royal et Bourgeois" - έκδοση του 1722, από τον François Massialot. Μέχρι τώρα δεν είναι επιβεβαιωμένο αν ο όρος αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο της εποχής με το όνομα Jules ή Julien.
Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια λαχανικά ή να προσθέσουμε κάποια άλλα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, αντί για μπρόκολλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκια, αγκινάρες, καλαμπόκι ενώ το φθινόπωρο πάει καταπληκτικά η γλυκοκολοκύθα και την άνοιξη τα σπαράγγια.
Οι Ισπανοί συνηθίζουν να αφήνουν το ρύζι να «αρπάξει» λίγο από κάτω, αλλά αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικό!
- vegetarian
- vegan
- glutenfree
- gluten free
- νηστεία
- νηστίσιμο
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- ρύζι
- Ισπανία
- Πιπεριές Φλωρίνης
- πιπεριά
- κρεμμύδι
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- σκόρδο
- κρασί
- ζωμός λαχανικών
- κρόκος Κοζάνης
- πάπρικα
- μπρόκολο
- αρακάς
- τοματινια
- ελιές
- μαϊντανός
- λεμόνι
- μέτρια
- κατσαρόλα
- σωτέζα
- Βίκυ Χριστοπούλου