Κοκκινιστά μαυρομάτικα με κεχρί - Black-eyed peas with millet
Ένα νόστιμο πιάτο, πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
της Χριστίνας Κούλη
(Scroll down for recipe in English)
Εκτέλεση - Directions
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά και μετά προσθέτουμε τα καρότα, κομμένα σε κυβάκια.
- Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το ζωμό, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μετά από 30-40' ελέγχουμε για το αλάτι και αν έχουν μαλακώσει τα φασόλια.
- Αν είναι αρκετά μαλακά, προσθέτουμε το κεχρί, το οποίο και έχουμε ξεπλύνει καλά, το ελαιόλαδο και 2 κούπες νερό, εκτός αν το φαγητό έχει ήδη αρκετά υγρά.
- Μετά από 10' προσθέτουμε το καλαμπόκι, ανακατεύουμε και ελέγχουμε τη ποσότητα του νερού, συμπληρώνοντας αν και όταν χρειαστεί.
- Μετά από 10'-20' το φαγητό πρέπει να είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε και σβήνοντας τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρουμε προσθέτοντας προαιρετικά διατροφική μαγιά και επιπλέον λεμόνι.
- In a wide saucepan sauté the onions in a little water over medium-high heat.
- Continue sautéing for a few minutes and then add the carrots diced.
- Drain the peas and add them to the saucepan.
- Add the tomatoes, tomato paste, broth, bay leaves, sugar and spices.
- Stir well, cover the pot and reduce the heat.
- After 30-40' check the seasoning and whether the peas are tender.
- When the peas are tender, add the millet, rinsed thoroughly, olive oil and 2 cups water, unless the food has already enough liquid.
- After 10 minutes, add the corn, stir and add more water if needed.
- In 10-20 minutes time the food should be ready. Taste, remove from heat and add the lemon juice.
- Garnish with nutritional yeast and add extra lemon juice if desired.
- 1 φλ. μαυρομάτικα (μουλιασμένα αποβραδίς)
- 150 γρ. κεχρί
- 2 καρότα
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1-2 δαφνόφυλλα
- 3 φλ. ζωμός λαχανικών
- 3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια
- 1 κ.γ. τοματοπελτέ
- ¾ φλ. φρέσκο ή κατεψυγμένο καλαμπόκι, κατά προτίμηση βιολογικό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- χυμός ½ λεμονιού
- αλάτι - πιπέρι
- διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
- 1 cup black-eyed peas (soaked overnight)
- 150 gr. millet
- 2 carrots
- 1 onion, chopped
- 1-2 bay leaves
- 3 cups vegetable broth
- 3 ripe tomatoes, chopped or 1 tin canned tomatoes
- 1 tsp tomato paste
- ¾ cup fresh or frozen corn, preferably organic
- 3 tbsp extra virgin olive oil
- 1 pinch of sugar
- ½ tsp turmeric
- juice of ½ lemon
- salt and pepper to taste
- nutritional yeast (optional)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - -
Πολλοί δεν μουλιάζουν τα μαυρομάτικα. Σε αυτή την περίπτωση, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε άφθονο νερό, για 5-10'. Τα σουρώνουμε πετώντας το νερό, τα ξεπλένουμε και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ιδανικά θα μπορούσαμε να μουλιάσουμε και το κεχρί αποβραδίς σε διαφορετικό δοχείο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν να προσαρμόσουμε λίγο διαφορετικά τους χρόνους μιας και το μουλιασμένο κεχρί θα ήθελε λιγότερη ώρα μαγειρέματος.
---------------------------
Many people do not soak the black-eyed peas. In that case, rinse and boil in plenty of water for 5-10'. Rinse and strain off water.
Ideally, soak the millet too overnight in another container. In that case note that the soaked miller will take less time to cook.
- όσπρια
- μαυρομάτικα
- κεχρί
- καρότα
- κρεμμύδι
- δαφνόφυλλο
- δάφνη
- ζωμός λαχανικών
- ντομάτες
- ντομάτα
- ντοματοπολτός
- ντοματάκια
- ντοματοπελτέ
- καλαμπόκι
- ελαιόλαδο
- ζάχαρη
- κουρκουμάς
- χυμός λεμονιού
- διατροφική μαγιά
- χορτοφαγία
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- υγεία
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- vegetarian
- vegan
- δημητριακά
- χωρίς γλουτένη
- glutenfree
- gluten free
- veggies
- vegetable
- blackeyed peas
- millet
- carrot
- carrots
- onion
- bay leaf
- vegetable broth
- vegetables
- tomatoes
- tin canned tomatoes
- tomato paste
- corn
- olive oil
- sugar
- turmeric
- lemon juice
- nutritional yeast
- παιδί
- παιδί και διατροφή
- kids
- child
- κυριακάτικο τραπέζι
- οικογενειακό τραπέζι
- κυρίως πιάτο
- Χριστίνα Κούλη
- recipe
- κοκκινιστό
- κατσαρόλα
- saucepan
- Legumes