Vegan σουτζουκάκια φακής με πουρέ!
Τα σουτζουκάκια είναι ένα από τα κλασσικότερα πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας. Εμείς, εμπνευστήκαμε από μια συνταγή που διαβάσαμε στο Vegan in Athens, την παραλλάξαμε και προτείνουμε τα σουτζουκάκια στη χορτοφαγική τους εκδοχή, με βασικό υλικό τους τις αγαπημένες μας φακές! Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, νόστιμο, υγιεινό και δεν υστερεί σε τίποτα συγκριτικά με την παραδοσιακή συνταγή. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε!
Εκτέλεση - Directions
- Αφήνουμε τις φακές, από την προηγούμενη μέρα, σε μια λεκάνη με άφθονο νερό να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα, τις στραγγίζουμε, τις αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ καλά και τις βάζουμε σ' ένα μεγάλο μπολ.
- Σ' ένα φλυτζάνι, βάζουμε 6 κ.σ. νερό και το λιναρόσπορο και τον αφήνουμε να μουλιάσει όσο συνεχίζουμε την προετοιμασία.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το δυόσμο, τρίβουμε το καρότο και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις φακές.
- Προσθέτουμε το κύμινο, τους σπόρους κάνναβης, το λιναρόσπορο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αρχίζουμε και ζυμώνουμε το μείγμα μας, προσθέτοντας σε δόσεις τη βρώμη, μέχρι να έχουμε ένα σχετικά σφικτό αποτέλεσμα.
- Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα σε ρηχό ταψί (βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια).
- Ψήνουμε τα σουτζουκάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 35 με 40' (ενδιάμεσα, τα γυρίζουμε μια φορά, να ψηθούν και από την άλλη πλευρά).
- Περνάμε από το multi τις ντομάτες και τις αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με το χυμό ντομάτας.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.
- Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο και τα μπαχάρια για 1'.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί καλά το αλκοόλ, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
- Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, για 15'.
- Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα τα ψημένα σουτζουκάκια.
- Επαναφέρουμε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά και τα μαγειρεύουμε για 10' λεπτά ακόμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για τουλάχιστον 30'.
- 300 γρ. φακές
- 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο & ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κύμινο
- ¾ φλ. βρώμη Fytro αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης
- 2 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο
- 2 κ.σ. αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 συσκευασία (400 γρ.) συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ξυλαράκι κανέλλα
- 7 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 φλ. κόκκινο κρασί
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα σουτζουκάκια.
Για τη σάλτσα.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας (εμείς προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε στον πουρέ μας, φυτικό γάλα ρυζιού, φυτικό βούτυρο και μοσχοκάρυδο!).
Για τα σουτζουκάκια
Για τη σάλτσα
Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά τα σουτζουκάκια, θα παρατηρήσουμε οτι η σάλτσα μας είναι ακόμα αρκετά αραιή. Χρειάζονται οπωσδήποτε την παραμονή τους για 30' σκεπασμένα στο τηγάνι, για να απορροφήσουν την υγρασία και τα αρώματά της, να φουσκώσουν ελαφρά και έτσι να δέσει σωστά το φαγητό.
- σουτζουκάκια
- φακές
- όσπρια
- μέτρια
- φούρνος
- πουρές
- κρεμμύδι
- καρότο
- σκόρδο
- μαϊντανός
- δυόσμος
- κύμινο
- βρώμη
- αλεύρι βρώμης
- λιναρόσπορος
- σπόροι κάνναβης
- ντομάτες
- ντοματοπολτός
- κανέλα
- μπαχάρι
- δάφνη
- κρασί
- ελαιόλαδο
- φυτικό βούτυρο
- φυτικό γάλα
- μοσχοκάρυδο
- vegetarian
- vegan
- νηστεία
- νηστίσιμο
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- χορτοφαγία
- παιδί
- fytro