Ratatouille με βινεγκρέτ ψητής ντομάτας
Το παραδοσιακό ratatouille, είναι ένα μείγμα μελιτζάνας, κρεμμυδιού, κολοκυθιού, πιπεριάς και ντομάτας, σιγοβρασμένου σε κατσαρόλα με σκόρδο και βότανα. Σε αυτή την εκδοχή, προσθέτουμε ψητές πιπεριές και ξύσμα λεμονιού, κάνοντάς το ακόμα πιο αρωματικό!
Εκτέλεση - Directions
- Βάζουμε μια σχάρα στη χαμηλή θέση και μια άλλη στη μέση του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 230 βαθμούς.
- Αλείφουμε ελαφρά 2 λαδόκολλες, με λίγο λάδι.
- Σ' ένα μπολ, βάζουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα με 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και την απλώνουμε στη μία από τις λαδόκολλες.
- Στο ίδιο μπολ, βάζουμε τα κολοκυθάκια με 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τα στρώνουμε στην άλλη λαδόκολλα, μαζί με τις ντομάτες (με το κομμένο μέρος τους προς τα πάνω).
- Περιχύνουμε λίγο από το λάδι που έμεινε στο μπολ πάνω στις ντομάτες.
- Βάζουμε τη λαδόκολλα με τις μελιτζάνες στη χαμηλή σχάρα και τα κολοκυθάκια με τις ντομάτες στη μεσαία.
- Ψήνουμε για 8 λεπτά. Τα γυρίζουμε μια φορά και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 8 ακόμα λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Ξεφλουδίζουμε τις ψητές πιπεριές και τις κόβουμε σε κομμάτια περίπου ενός εκατοστού. Τις αφήνουμε κι αυτές στην άκρη.
- Για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ, ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ τις ψητές ντομάτες, το κρεμμύδι, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ενώ το μπλέντερ δουλεύει, προσθέτουμε πολύ αργά τα υπόλοιπα 5 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί το μείγμα μας.
- Σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τις ψητές μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε ελαφρά. Γαρνίρουμε με το βασιλικό και το μαϊντανό.
- Σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο ή σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- 1 μελιτζάνα περίπου μισού κιλού, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
- 7 κ.γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κολοκύθια, μεγάλα, κομμένα σε κύβους 1 εκ.
- 2 ντομάτες, βιολογικής καλλιέργειας, κομμένες στη μέση
- 1 κίτρινη πιπεριά, ψητή και χωρίς σπόρια
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψητή και χωρίς σπόρια
- 1 κρεμύδι, χοντροκομμένο
- ¼ φλ. βαλσάμικο
- ½ κ.γ. αλάτι χαμηλού νατρίου
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένος βασιλικός
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Διάρκεια:
00:45
Δυσκολία:
Μέτρια
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Τρόπος μαγειρέματος:
Φούρνος
Μερίδες:
4
Κατηγορία
Λαδερά
Ετικέτες
- λαδερά
- ratatouille
- ρατατούιγ
- Γαλλία
- μελιτζάνα
- μελιτζάνες
- κολοκύθια
- ντομάτες
- πιπεριές
- κρεμμύδι
- βαλσαμικο
- ξύσμα λεμονιού
- βασιλικός
- μαϊντανός
- ελαιόλαδο
- μέτρια
- φούρνος
- ψητές ντομάτες
- δίαιτα
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- glutenfree
- gluten free
- χωρίς γλουτένη
- καλοκαίρι
- άνοιξη
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- κυρίως πιάτο
- μπλέντερ