Κουκιά χλωρά γιαχνί με φινόκιο
Τα κουκιά, κατάγονται από την Ασία και είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Στην Ελλάδα, την Άνοιξη που είναι και η εποχή τους, τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες όπως τα Σεβίλης, τα πρώιμα Χίου ή τα γνωστά σε όλους κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα, φούλια. Σήμερα θα τα μαγειρέψουμε γιαχνί, που είναι και η πιο νόστιμη συνταγή για χλωρά κουκιά!
Εκτέλεση - Directions
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο σε φέτες, τα καρότα σε καρέ, το πράσο σε ροδέλες, την πιπεριά ζουλιέν, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μάραθο και πολτοποιούμε τις ντομάτες μας.
- Σε πλασωτέ κατσαρόλα (ρηχή, πλατιά, με χοντρό πάτο), ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τα κουκιά, χωρίς το μάραθο. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, μόνο να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για 25'.
- Προσθέτουμε το μάραθο, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5' ακόμα.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10' πριν το σερβίρουμε.
- 1 κιλό χλωρά κουκιά, καθαρισμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 μεγάλο φινόκιο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα
- 2 πράσα
- 1 κίτρινη πιπεριά
- ½ ματσάκι μάραθο
- 3 ώριμες ντομάτες
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, χυμό
- αλάτι
- πιπέρι
Διάρκεια:
00:50
Δυσκολία:
Εύκολη
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Τρόπος μαγειρέματος:
Κατσαρόλα
Μερίδες:
4
Κατηγορία
Λαδερά
Ετικέτες
- λαδερά
- κουκιά
- γιαχνί
- φινόκιο
- κατσαρόλα
- εύκολη
- εύκολα και γρήγορα
- δίαιτα
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- glutenfree
- gluten free
- χωρίς γλουτένη
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- κυρίως πιάτο
- κρεμμύδι
- σκόρδο
- καρότα
- πράσα
- πιπεριά
- μάραθος
- ντομάτες
- ελαιόλαδο
- χυμός λεμονιού
- λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- Βίκυ Χριστοπούλου