Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 67

Αυστηρό μπριάμι φούρνου!

Αυστηρό μπριάμι φούρνου!
Μέτρια

Το τουρλού (ανάμεικτα ανοιξιάτικα λαχανικά στην κατσαρόλα), το εκτιμούμε δεόντως. Αλλά δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το μπριάμ. Βέβαια κάθε άποψη - ειδικά περί ορέξεως - δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή, αλλά επιτρέψτε μας εδώ να παραθέσουμε την δική μας.
Από την οικογενειακή παράδοση λοιπόν, μάθαμε πως το μπριάμ (ή μπριάμι) γίνεται βασικά με δύο λαχανικά + ένα: κολοκυθάκια με πατάτες και πιπεριά. Η γευστική φυσιογνωμία του φαγητού, προέρχεται από το (σχετικά αργά) αφυδατωμένο και καραμελωμένο κολοκυθάκι, αποκτάει στιβαρότητα με την παρουσία της πατάτας και εμπλουτίζεται στην ίδια πάντα γευστική κατεύθυνση, με την πιπεριά. Το σύνολο ολοκληρώνεται βέβαια και αποκτά και βάθος με τα μυρωδικά και το πιπέρι, αλλά έχουμε καλό μπριάμ όταν το φαγητό δεν μοιάζει καθόλου με βραστό· θέλει καθαρό χαρακτήρα (παλιού) φούρνου.
Το μπριάμ δεν είναι φαγητό που του ταιριάζει να είναι γλυκό, έτσι δεν του πάει ούτε το καρότο, ούτε το κρεμμύδι. Διάφορες δοκιμές με την προσθήκη κι άλλων λαχανικών, μας έπεισαν πως δεν σηκώνει πολλά-πολλά· οι προσθήκες ξεστράτιζαν ή μπέρδευαν ή σχετικοποιούσαν την γεύση του φαγητού.
Καλός φίλος όμως, προτείνει την προσθήκη λιαστής ντομάτας, κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια. Μια ενδιαφέρουσα και ταιριαστή πινελιά.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:00
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Από την προηγούμενη ετοιμάζουμε την σάλτσα.
    2. Σ' ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με σφικτό πώμα ή κάποιο δοχείο που να κλείνει καλά, ανακατεύουμε τον πελτέ, όλη την ντομάτα, το σκόρδο κομμένο σε φετάκια, μια-δυο κ.σ. από τον μαϊντανό, το μπούκοβο, το λάδι, λίγη ξερή ρίγανη, λίγο πιπέρι και μια ιδέα αλάτι. Ρίχνουμε και το ένα από τα κλαράκια της φρέσκιας ρίγανης. Ανακατεύουμε καλά ή ανακινούμε με δύναμη (αν έχουμε βάζο που κλείνει καλά) και αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο (για μια πιο γρήγορη παραλλαγή, περνάμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μούλτι, χωρίς παραμονή στο ψυγείο από την προηγούμενη. Μόνο που θα βάλουμε βέβαια, μόνο τα φύλλα από το κλαράκι, χωρίς το κοτσάνι του).
    3. Την άλλη μέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
    4. Ρίχνουμε τις ροδέλες των κολοκυθιών και τις πατάτες (τα κομμάτια των κολοκυθιών πρέπει να είναι κάπως μεγαλύτερα από τις πατάτες, για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο) σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε τις πιπεριές και αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. Μαδάμε από πάνω τα δυο κλαράκια της φρέσκιας ρίγανης.
    5. Αδειάζουμε στο ταψί την σάλτσα μας από το ψυγείο, τρίβουμε λίγη ρίγανη (προσοχή στην ποσότητα αν έχετε ρίγανη που πικρίζει). Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, ώστε να λαδωθούν όλα τα κομμάτια των λαχανικών. Δεν βάζουμε ούτε σταγόνα νερού.
    6. Φουρνίζουμε και κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 140 βαθμούς με αέρα.
    7. Σε καμιά ώρα τσεκάρουμε την πορεία του φαγητού και όταν τα λαχανικά πάνε να γίνουν όσο μαλακά τα θέλουμε (στον δικό μας φούρνο παίρνει συνήθως μιάμιση ώρα περίπου), ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς, με την φωτιά μόνο από επάνω, για να δώσουμε χρώμα στο φαΐ.
    8. Το ιδανικό ψήσιμο είναι όταν το κολοκυθάκι έχει μαραθεί και συρρικνωθεί λίγο και όλο το φαγητό έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα στις άκρες των κομματιών.
    9. Βγάζουμε το ταψί στον πάγκο και ρίχνουμε αμέσως τον υπόλοιπο μαϊντανό, πιπέρι και ρίγανη ξερή. Η προσθήκη λίγου φρέσκου, καλού παρθένου ελαιόλαδου από πάνω, δεν απαγορεύεται καθόλου. Με μια μεταλλική σπάτουλα και πιάνοντας από κάτω, ανακατεύουμε με προσοχή το φαγητό, έτσι ώστε να μην λιώσουμε τα λαχανικά.
    10. Αφήνουμε το μπριάμ στην ησυχία του για κανένα τέταρτο και σερβίρουμε με φρέσκο, ζυμωτό ψωμί και ρετσίνα. Ή άντε κανένα ροζέ.
    11. Το φαγητό τρώγεται κρύο ή χλιαρό. Την άλλη μέρα είναι καλύτερο!
    Συστατικά:
    • 1 κιλό πατάτες για το φούρνο, κομμένες σε μικρά κομμάτια
    • 2 κιλά μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες πλάτους 2-3 εκ., ανάλογα με την διάμετρο)
    • 2 μέτριες πράσινες πιπεριές, κομμένες σε μισές ροδέλες του 0,5 εκ.
    • 2 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μισές ροδέλες του 0,5 εκ.
    • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλετε)
    • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ (ψιλοκομμένη ντομάτα, 400 gr)
    • 1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
    • 1½ φλ. λάδι περίπου
    • ½ περίπου ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • Ρίγανη ξερή (τριμμένη στη χούφτα μας καλά)
    • 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
    • αλάτι χοντρό
    • 1-2 πρέζες μπούκοβο (ή όσο θέλετε)
    • Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή ανάμεικτα πιπέρια
    Τρόπος μαγειρέματος: Φούρνος
    Μερίδες: 4-6
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
15  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή