Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Το σχολικό κυλικείο

Μπροστά στον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), η ανάγκη για την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι επιτακτική. Η παιδική ηλικία είναι η καταλληλότερη τόσο για τη διαμόρφωση όσο και για την υιοθέτηση τέτοιων συνηθειών, που δύσκολα θα τροποποιηθούν τα μετέπειτα χρόνια. Αν και ο ρόλος της οικογένειας σε ότι αφορά τη διατροφή και τις συνήθειες του παιδιού είναι πρωταρχικός και αδιαμφισβήτητος, το σχολείο έχει επίσης ένα σημαντικότατο έργο.

 

Τα παιδιά περνούν στο σχολείο περίπου το ένα τέταρτο της μέρας τους κι ακόμα περισσότερο αν πρόκειται για ολοήμερο σχολείο. Η διατροφή τους τις ώρες αυτές είναι σημαντική, όχι μόνο από άποψη ποιότητας, αλλά και γιατί επηρεάζει σημαντικά τις γενικότερες συνήθειές τους. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί την κυριότερη πηγή διάθεσης τροφίμων στο σχολείο, ειδικότερα για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, γι' αυτό και το τι διατίθεται από αυτό μπορεί άμεσα να επηρεάσει τις επιλογές των παιδιών (αλλά και των εκπαιδευτικών!).

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχει δημοσιεύσει λίστα με τα επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στα σχολικά κυλικεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την νέα  υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 2135/29.08.2013 τεύχος Β', Υγ. Διάταξη Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/27.08.2013), οι μαθητές δεν θα πρέπει να βρίσκουν στα κυλικεία των σχολείων τους σάντουιτς με προσθήκη αλλαντικών ή μαργαρίνης, αναψυκτικά, τσίχλες ή καραμέλες, ενώ τα αρτοσκευάσματα τα οποία θα πωλούνται θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν για την παρασκευή τους.
Από την άλλη, θα πρέπει να διατίθενται φρούτα, φυσικοί χυμοί, φρουτοσαλάτες, απλά αρτοσκευάσματα, όπως κουλούρι με σουσάμι, φρυγανιές, κράκερς, ή μπάρες δημητριακών. Σαν γλυκές επιλογές, μπορούν να διατίθενται: παστέλι, χαλβάς, σοκολάτα υγείας (ή αλλιώς σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 50%) και σάντουιτς με μέλι και ταχίνι.

Η σωστή εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που θα προάγει την υγεία. Εκτός από τη θεωρητική γνώση, η υγιεινή διατροφή στο σχολείο πρέπει να είναι υπόδειγμα και τρόπος ζωής, αλλά κυρίως πρέπει να είναι μια εύκολη και εφικτή επιλογή. Δίνοντας στα παιδιά εύκολη πρόσβαση σε πληθώρα υγιεινών επιλογών και ταυτόχρονα κρατώντας τα μακριά από άλλες, χαμηλότερης θρεπτικής αξίας επιλογές, η υγιεινή διατροφή από θεωρία γίνεται πράξη!

Παρ' όλα αυτά, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι του Υπουργείου Παιδείας διαπιστώνουν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό σχολείων, τα κυλικεία διαθέτουν τρόφιμα πέραν των επιτρεπόμενων. Η συμμετοχή των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών, είτε μέσα από τους σχολικούς συλλόγους είτε μεμονωμένα, είναι πολύτιμη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των κυλικείων.

Παράλληλα, συζητήστε με τα παιδιά για τις επιλογές που κάνουν στη διατροφή τους και εξηγήστε τους τα οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία τους αλλά ακόμα και στην απόδοσή τους στο σχολείο, η επιλογή ενός θρεπτικού σνακ, συγκριτικά με κάποιο λιγότερο θρεπτικό. Ανάλογα με την ηλικία, αφιερώστε χρόνο στην τάξη σε δραστηριότητες σχετικές με τη διατροφή και φυσικά δώστε τους το παράδειγμα, κάνοντας εσείς πρώτοι τις κατάλληλες επιλογές σνακ απ΄ το κυλικείο.

Πηγή: ΕΥΖΗΝ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Σωστή ενυδάτωση στο Σχολείο »

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή