Ψωμί με κολοκύθα και κρεμμύδι
Αν έχουμε μια κίτρινη κολοκύθα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό, πρωτότυπο και σπιτικό ψωμί, που θα κάνει την κουζίνα μας να μοσχομυρίσει! Όλη η δυσκολία είναι στο να αντέχουμε να περιμένουμε να κρυώσει!
Εκτέλεση - Directions
- Βράζουμε τις φέτες κολοκύθας μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Πολτοποιούμε στο μούλτι και μετράμε ώστε να έχουμε 1,5 φλ. πολτό κίτρινης κολοκύθας με κρεμμύδι.
- Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ 1 κιλό από το αλεύρι, μαζί με τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και τη μαγιά.
- Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λάδι, το γάλα και τον πολτό.
- Προσθέτουμε το χλιαρό ζουμί κολοκύθας και ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, τόσο ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Αλείφουμε τη ζύμη μας με βούτυρο και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να φουσκώσει.
- Μόλις φουσκώσει μεταφέρουμε σε ταψί λαδωμένο.
- Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50'.
- Μ' ένα μαχαιράκι ξεκολάμε το ψωμί από το ταψί, αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
- Καλό είναι να αφήνουμε πάντα το ψωμί να κρυώσει πριν το κόψουμε. Αντέχουμε-δεν αντέχουμε...
- 4-5 φέτες κίτρινης κολοκύθας
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ.σ. αλεύρι για 1½ φλ. πολτό κίτρινης κολοκύθας
- 4 κ.σ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. φυτικό γάλα
- 2 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένη ρίγανη ή δυόσμος
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1½ φλ. χλιαρό ζουμί από αυτό που έβρασε η κολοκύθα μας
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
Διάρκεια:
04:45
Δυσκολία:
Δύσκολη
Περιγραφή Συνταγής:
Προετοιμασία και βράσιμο κολοκύθας: 30'
Ανάμειξη-ζύμωμα: 15'
1η αναμονή για φούσκωμα: 2 ώρες
2η αναμονή για φούσκωμα: 1 ώρα
Ψήσιμο: 1 ώρα
Συστατικά:
Χρειαζόμαστε ένα ταψάκι με διάμετρο 32 εκ.
Τρόπος μαγειρέματος:
Φούρνος
Μερίδες:
6
Tip:
Πριν το βάλουμε στο φούρνο μπορούμε να ραντίσουμε την επιφάνειά του με λίγο νεράκι και να πασπαλίσουμε με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.