Λαχανοντολμάδες με σταφίδες και κουκουνάρι
Οι υπέροχοι λαχανοντολμάδες, σε μία παραλλαγή πολίτικη και χορτοφαγική. Παραδοσιακή νοστιμιά, υγιεινή διατροφή!
Εκτέλεση - Directions
- Κόβουμε το λάχανο στη μέση.
- Αφαιρούμε το κοτσάνι και βράζουμε το λάχανο για 7-8' σε σκεύος με νερό και χοντρό αλάτι.
- Το λάχανο πρέπει να κρατάει, γιατί αν το βράσουμε πολύ δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες. Αφαιρούμε από το σκεύος και σουρώνουμε.
- Περιμένουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα ένα-ένα.
- Όσα φύλλα είναι μικρά, τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.
- Για τη γέμιση
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κολοκυθάκια και το ρύζι.
- Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ½ φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση.
- Διπλώνουμε τις δύο άκρες και κλείνουμε τον ντολμά.
- Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχουμε βάλει, βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα σφικτά και σε στρώσεις.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες.
- Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατάει στη θέση τους και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 35-40', με κλειστό το καπάκι του σκεύους.
- Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- 1 λάχανο περίπου 2 κιλά
- Χοντρό αλάτι
- 1 φλ. ρύζι για γεμιστά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα και στραγγισμένα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 κολοκυθάκια τριμμένα
- 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
- ¼ φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- ¼ φλ. κουκουνάρι
- ¼ φλ.σταφίδα μαύρη
- ¼ φλ. σταφίδα ξανθή
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
- 2 φλ. ζωμός λαχανικών
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διάρκεια:
01:25
Δυσκολία:
Δύσκολη
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Για τη γέμιση
Τρόπος μαγειρέματος:
Κατσαρόλα
Μερίδες:
6 - 8
Κατηγορία
Λαχανικά
Ετικέτες
- λαχανικά
- λαχανοντολμάδες
- λάχανο
- σταφίδες
- σταφίδα
- κουκουνάρι
- κουκουναρόσπορος
- αλάτι χοντρό
- ρύζι
- κρεμμύδι
- κρεμμύδια
- κρεμμυδάκια φρέσκα
- κολοκυθάκια
- κολοκύθια
- δυόσμος
- ελαιόλαδο
- ντομάτες
- ντομάτα
- πελτές ντομάτας
- ζάχαρη
- μαργαρίνη
- ζωμός λαχανικών
- κατσαρόλα
- δύσκολη
- δίαιτα
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- glutenfree
- gluten free
- χωρίς γλουτένη
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- κυρίως πιάτο
- άνηθος