Γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά!
Όταν έχεις 4 μελιτζάνες και λίγα βασικά λαχανικά, μερικές φορές το να επιλέξεις την κλασσική λύση "ψητά λαχανικά - ε! και λίγο ρυζάκι από κοντά", μπορεί να σου φαίνεται λιγάκι βαρετό. Ο αυτοσχεδιασμός όμως είναι το παν! Οπότε... μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και αποτέλεσμα που επιβραβεύει την παιχνιδιάρικη επιλογή σου! Άσε που την επόμενη ημέρα είναι το ίδιο τέλειες!
Εκτέλεση - Directions
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε την κάθε μία εγκάρσια στη μέση.
- Μ' ένα κουταλάκι, αρχίζουμε και τις "σκάβουμε" αφαιρώντας τη ψύχα τους, μετατρέποντας το κάθε κομμάτι σε ένα μικρό "σκαφάκι" με τοιχώματα γύρω στα 5 χιλιοστά.
- Αφήνουμε προσωρινά τις μελιτζάνες σε πιατέλα, αλείφοντάς τες με το χυμό λεμονιού.
- Τοποθετούμε τη ψύχα τους στο multi, προσθέτουμε 1 κ.γ. λάδι, τις ψιλοκόβουμε και τις αδειάζουμε σ' ένα μεγάλο μπολ.
- Περνάμε στη συνέχεια από το multi τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τα καρότα και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μπολ.
- Τελευταία, περνάμε από το multi τη ντομάτα και την κρατάμε στην άκρη.
- Ξεπλένουμε και σουρώνουμε το ρύζι.
- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγο λάδι (να καλυφθεί ο πάτος του) και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον κουρκουμά.
- Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το μείγμα των ψιλοκομμένων λαχανικών και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3' ακόμα.
- Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ντομάτα, την καπνιστή πάπρικα, τον κουκουναρόσπορο και αλατοπιπερώνουμε.
- Μαγειρεύουμε τη γέμισή μας για 8-10' και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.
- Όσο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα ταψί που να χωράει άνετα τις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε με τη γέμισή μας.
- Η γέμιση, είναι περισσότερη από όση χρειάζονται οι μελιτζάνες. Γι αυτό και την ποσότητα που θα μας περισσέψει, την απλώνουμε στα κενά ανάμεσα στις μελιτζάνες μαζί με τις πατάτες.
- Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με τους σπόρους Τσία και την τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα.
- Προτιμάμε το φαγητό μας όταν σερβιριστεί να μην είναι πολύ καυτό, ώστε να δέσουν και να αναδειχθούν καλύτερα τα αρώματά του.
- 4 μελιτζάνες φλάσκες (μετρίου μεγέθους)
- 2 κολοκύθια
- 3 καρότα
- 2 πιπεριές
- 1 ντομάτα (ώριμη)
- 2 πατάτες (μέτριες)
- 1 κρεμμύδι (μεγάλο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 8 κ.γ. ρύζι (νυχάκι)
- ½ φλ. κόκκινο κρασί
- 1 μικρό λεμόνι (ο χυμός του)
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ. σπόροι Τσία (Chia)
- 1 κ.σ. κουκουναρόσπορο
- 1 κ.σ. φρυγανιά (τριμμένη)
- λίγο λάδι
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διάρκεια:
01:40
Δυσκολία:
Μέτρια
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Τρόπος μαγειρέματος:
Φούρνος
Μερίδες:
4
Κατηγορία
Λαχανικά
Ετικέτες
- λαχανικά
- μελιτζάνες
- μελιτζάνα
- γεμιστά
- μέτρια
- φούρνος
- κολοκύθια
- κολοκύθι
- πιπεριές
- πιπεριά
- καρότα
- καρότο
- ντομάτα
- πατάτες
- κρεμμύδι
- σκόρδο
- ρύζι
- κρασί
- λεμόνι
- κουρκουμάς
- πάπρικα
- καπνιστή πάπρικα
- σπόροι τσία
- κουκουνάρι
- κουκουναρόσπορος
- vegan
- vegetarian
- νηστεία
- νηστίσιμο
- υγιεινές συνταγές
- υγιεινή διατροφή
- υγιεινό
- υγιεινά
- υγεία
- χορτοφαγία
- τσία
- chia
- φρυγανιά