Αλμυρή τάρτα κολοκύθας
Μια τάρτα, είναι η ευκολότερη λύση για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο τραπέζι, αρκεί να έχουμε στο ψυγείο μας σφολιάτα! Ότι άλλο βρίσκεται στο ψυγείο, είναι εν δυνάμει υλικό για τη γέμισή της. Σ' αυτή την περίπτωση, η τάρτα μας βασίστηκε στη γλυκιά κολοκύθα, ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του χειμώνα!
Εκτέλεση - Directions
- Ξεπαγώνουμε την σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σε ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ, βάζουμε το λιναρόσπορο και το νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σ' ένα ταψί, απλώνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 25'.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σ' ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα πράσα, με προσοχή να μην πάρουν χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, την προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την κρέμα γάλακτος, τη διατροφική μαγιά, το "αυγό" λιναρόσπορου και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
- Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας.
- Με ένα πιρούνι καρφώνουμε το φύλλο σε διάφορα σημεία του, ώστε να μην φουσκώσει η βάση κατά το ψήσιμο. Τα πλαϊνά δεν τα πειράζουμε.
- Όταν η γέμισή μας δεν είναι πια πολύ ζεστή, τη ρίχνουμε πάνω στο φύλλο σφολιάτας και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, προσέχοντας να μην μας αρπάξει.
- Βγάζουμε την τάρτα μας από το φούρνο και περιμένουμε για 10' τουλάχιστον, μέχρι να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 900 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα καρέ
- 2 πράσα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
- 2 καρότα κομμένα σε μέτρια καρέ
- 1 "αυγό" λιναρόσπορου (1 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο σε 3 κ.σ. νερό)
- 200 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
- 3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- ½ φλ. διατροφική μαγιά, προαιρετικά
- 4 κ.σ. σπορέλαιο
- αλάτι
- πιπέρι
Διάρκεια:
01:30
Δυσκολία:
Μέτρια
Περιγραφή Συνταγής:
Συστατικά:
Τρόπος μαγειρέματος:
Φούρνος
Μερίδες:
6 - 8
Κατηγορία
Αλμυρές Πίτες-Τάρτες
Ετικέτες
- αλμυρά
- τάρτα
- ορεκτικά
- συνοδευτικό
- κολοκύθα
- γλυκοκολοκύθα
- φύλλο σφολιάτας
- σφολιάτα
- πράσα
- κρεμμύδι
- κρεμμύδια
- καρότα
- λιναρόσπορος
- φυτική κρέμα γάλακτος
- θυμάρι
- διατροφική μαγιά
- αλάτι
- πιπέρι
- χορτοφαγία
- vegetarian
- vegan
- νηστεία
- νηστίσιμο
- σαρακοστή
- κυριακάτικο τραπέζι
- μπουφές
- χωρίς λακτόζη
- Βίκυ Χριστοπούλου
- αλμυρές πίτες
- πίτες
- τάρτες
- μέτρια