Μαρμελάδα σύκο
Η εποχή το απαιτεί. Τώρα που τα σύκα έχουν την τιμητική τους, μπορούμε να κλείσουμε σε βαζάκια όλο το άρωμα του καλοκαιριού και να το απολαμβάνουμε όποτε το νοσταλγούμε! Το ίδιο έκανε και η φίλη μας Αθηνά Καρτάλου, που μας πρόσφερε αυτή την απίθανη συνταγή μαρμελάδας!
Εκτέλεση - Directions
- Πλένουμε τα σύκα με άφθονο νερό για να φύγουν οι σκόνες.
- Κόβουμε «λαιμό» και «ουρά». Δεν τα ξεφλουδίζουμε.
- Ψιλοκόβουμε τα φρούτα σε ψηλή και φαρδιά κατσαρόλα (το μέγεθος της κατσαρόλας να είναι ανάλογο με την ποσότητα φρούτων που έχουμε. Θέλουμε να είναι φαρδιά για να είναι απλωμένα τα φρούτα και ψηλή για να μην πιτσιλάει η μαρμελάδα την ώρα που βράζει).
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη πάνω από τα φρούτα. [Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να αφήσουμε τα φρούτα για μερικές ώρες (ακόμα και όλη τη νύχτα), να βγάλουν τους χυμούς τους και να βράσουμε τη μαρμελάδα αργότερα. Μπορούμε, όμως, να ξεκινήσουμε και αμέσως.]
- Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε πολύ σιγανή φωτιά (π.χ. με διακόπτη κλίμακας 1-9, στο 2).
- Όταν αρχίσει να κοχλάζει, αφαιρούμε τους πρώτους αφρούς (αν δεν τους αφαιρέσουμε ή αν δεν τους αφαιρέσουμε σχολαστικά, δεν θα αλλάξει η γεύση της μαρμελάδας. Ίσως, μόνο, να μην γίνει τόσο γυαλιστερή!). Κάθε τόσο τη φέρνουμε μια βόλτα με ξύλινη κουτάλα (κάτω από την επιφάνεια που σιγοκοχλάζει, γίνεται πιο έντονος βρασμός και έτσι, με το ανακάτεμα, αποφεύγουμε να «αρπάξει» η μαρμελάδα).
- Όσο βράζει η μαρμελάδα ετοιμάζουμε βαζάκια με μεταλλικό καπάκι για να την αποθηκεύσουμε. Τα ξεπλένουμε (βάζα και καπάκια) με καυτό νερό και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε πετσέτα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς, μέχρι να στεγνώσουν.
- Μετά από τουλάχιστον 50’ βρασμού, ξεκινάμε να ελέγχουμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα μας.
- Επειδή η καυτή μαρμελάδα ξεγελάει (φαίνεται πάντα αραιή!), το πιο γνωστό τεστ είναι ο «δρόμος στο κρύο πιατάκι»! Βάζουμε δηλαδή ένα πιατάκι στην κατάψυξη για 2-3’ και μετά ρίχνουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα, τη χαράσσουμε με το δάχτυλο και αν δεν κυλήσει η μαρμελάδα, για να κλείσει το «δρόμο» που ανοίξαμε, τότε είναι έτοιμη.
- Σ’ αυτό το στάδιο, μπορούμε πάλι να την αφήσουμε για μερικές ώρες ή για ολόκληρο το βράδυ. Έτσι μάλιστα, όταν θα έχει κρυώσει, θα ξέρουμε σίγουρα αν είναι όσο δεμένη θέλουμε και, αναλόγως, τη βράζουμε κι άλλο. Πριν συνεχίσουμε, όμως, την ξαναφέρνουμε σε σημείο βρασμού σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Για τελείωμα, ρίχνουμε χυμό λεμόνι (στα 3 κιλά φρούτα, 2 λεμόνια, ανάλογα και πόσο χυμό έχουν!), αφήνουμε να πάρει 4-5 βράσεις, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Τοποθετούμε την καυτή μαρμελάδα στα καυτά βαζάκια μέχρι το χείλος τους, σκουπίζουμε με βρεγμένο πανί τις βόλτες των βάζων για να μην κολλήσουν τα καπάκια από τη μαρμελάδα, που σίγουρα κύλησε! (θα πρέπει να γίνει χειρουργείο μετά για να ανοίξουν!), κλείνουμε σφιχτά τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν καλά.
- Αν επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, η μαρμελάδα μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλιώς λιγότερο…
- Σύκα (όσα θέλουμε)
- Ζάχαρη (το μισό βάρος των φρούτων και λίγο λιγότερο, ανάλογα πόσο γλυκά είναι τα φρούτα ή πόσο γλυκιά θέλουμε τη μαρμελάδα)
- Χυμός λεμονιού
Για διευκόλυνση:
1. Η «παράδοση», θέλει να κάνουμε μαρμελάδα με τα πολύ ώριμα φρούτα ή με αυτά που έχουν «μαραθεί» στο ψυγείο μας. Όμως τα σύκα, όταν ωριμάσουν πολύ (ακόμα και στο δέντρο) μπορεί να ξινίσουν ή να βαρύνει η μυρωδιά τους. Με πιο φρέσκα ή και λίγο άγουρα φρούτα η μαρμελάδα γίνεται πιο δροσερή.
2. Αν κάνουμε μικρή ποσότητα, που θα καταναλωθεί σύντομα, δεν χρειάζεται η αποστείρωση και το σφράγισμα των βάζων. Τη φυλάμε κατευθείαν στο ψυγείο.
Έκθεση εικόνων
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
https://lovecooking.gr/syntages/zaxaroplastiki/marmelades/12016-marmelada-syko#sigProGalleria244e2cb93c