Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Σπιτικές μπάρες δημητριακών φωτογραφία: jeffreyw
Εύκολη

Το πρωινό του πολυάσχολου, το σνακ για το σχολείο, η αγαπημένη γεύση των υπέρμαχων της υγιεινής διατροφής. Τόνωση και ενέργεια στο λεπτό!

Της Βίκυς Χριστοπούλου

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:00
    Δυσκολία: Εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το φυστικοβούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
    2. Ταυτόχρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε - στη μεσαία θέση - σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, τους ξηρούς καρπούς (όχι τους σπόρους), το ινδοκάρυδο και την βρώμη για 12’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Δεν χρησιμοποιούμε τον αέρα γιατί θα ξεραθούν - θέλουμε απλά να καβουρντιστούν ελαφρά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
    3. Βάζουμε τους χουρμάδες στο multi και τους χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
    4. Σε μεγάλο μπoλ φέρνουμε μαζί τα στεγνά με τα υγρά υλικά και αφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά, προσθέτουμε και την πάστα από τους χουρμάδες, φροντίζοντας στο τέλος να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
    5. Σ' ένα μικρό ταψάκι στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το μείγμα, πιέζοντας με βρεγμένα δάχτυλα, μέχρι να πετύχουμε μια επίπεδη επιφάνεια. Σε αυτό το στάδιο, καλό είναι να χαράξουμε το υλικό, ώστε να μην δυσκολευτούμε αργότερα να το κόψουμε.
    6. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 90’ και έπειτα μπορούμε να απολαύσουμε τις μπάρες μας!
    Συστατικά:
    • 1 ¼ φλ. νιφάδες βρώμης
    • ¼ φλ. ινδοκάρυδο
    • ¾ φλ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
    • ⅓ φλ. φουντούκια, χοντροκομμένα
    • 1 φλ. χουρμάδες, καθαρισμένους
    • ½ φλ. σταφίδες ή κράνμπερυ
    • ¼ φλ. μέλι ή αγαύη
    • ¼ φλ. φυστικοβούτυρο
    • 2 κ.σ. ηλιόσπορο
    • 1 κ.σ. λιναρόσπορο
    • 1 κ.σ. σπόρους τσία
    • 1 κ.σ. σουσάμι
    • 2 κ.σ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή σπασμένους κόκκους κακάο
    • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
    • 1 κ.γ. κανέλα
    • 1 πρέζα αλάτι
    Μερίδες: 12
    Tip:

    Αν θέλουμε μπάρες gluten- free, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τις νιφάδες βρώμης με νιφάδες φαγόπυρου.

    Αν μας λείπει ή δεν μας αρέσει ένα συστατικό, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας μας, αρκεί να είναι της ίδιας φιλοσοφίας ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία της συνταγής. Π.χ. αν δεν μας αρέσουν τα φουντούκια, μπορούμε να βάλουμε κάσιους ή αν δεν θέλουμε φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο μας κάνει μια χαρά κ.ο.κ.

    Αποθηκεύουμε τις μπάρες μας σε γυάλινο δοχείο, προσέχοντας να βάλουμε αντικολλητικό χαρτί μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Ή μπορούμε να τυλίξουμε την κάθε μπάρα ξεχωριστά σε διάφανη μεμβράνη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
61  ψήφοι
©Lovecooking.gr