Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Παιδική παχυσαρκία

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής & Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Ιδιαίτερα υψηλά παραμένουν τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στον παιδικό πληθυσμό της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν συνολικά 340.000 μαθητές, από περίπου 4.000 σχολεία της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντιστοίχως, με τα αγόρια να εμφανίζουν ένα προβάδισμα στα ποσοστά παχυσαρκίας σε σχέση με τα κορίτσια (11% έναντι 9%). Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους εντοπίστηκε κατά κύριο λόγο στις ηλικίες 8-11 ετών, με σχεδόν 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές της νησιωτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα του Νότιου Αιγαίου (38%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και των Ιονίων Νήσων (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας (30%, 30% και 31%, αντίστοιχα).

Δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος για τα παιδιά στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, δηλαδή ενός περιβάλλοντος που προωθεί την ισορροπημένη διατροφή, το παιχνίδι και την άθληση, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ σχεδίασε και παρέχει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί στο χώρο του σχολείου με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αξία της κατανάλωσης πρωινού γεύματος, η επιλογή κατάλληλων ενδιάμεσων γευμάτων-σνακ, η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, ενώ κάθε θεματική ενότητα συνοδεύεται από αρκετές δραστηριότητες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιλέξουν τις κατάλληλες, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών τους.

Πηγή: ΕΥΖΗΝ

Διαβάστε περισσότερα...

360 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS από τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Εκδόσεις Μίνωας

360 απλές, σύντομες αλλά έγκυρες απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» θέματα διατροφής και υγείας που απασχολούν άντρες και γυναίκες σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

360 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ
ISBN: 978-618-02-0378-3 ● Κωδικός: 32253Διαστάσεις: 9x13 ● Σελίδες: 192 ● Τιμή: 6,50 €

Πώς να απαλλαγώ από το «σωσίβιο» της κοιλιάς;
Ποιο βότανο βοηθάει στην καλή αντρική διάθεση;
Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές ενισχύουν το κυκλοφορικό;

Σύγχρονα θέματα υγείας που απασχολούν τον άντρα και σχετίζονται με τη διατροφή είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και πιο ειδικά προβλήματα, όπως η προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Όμως ο σύγχρονος άντρας ενδιαφέρεται και για πιο «απλά» διατροφοκεντρικά ζητήματα, όπως η καλύτερη σωματική εικόνα, η αύξηση της μυϊκής μάζας και η ρύθμιση του σωματικού του βάρους. Ποικίλες μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες είναι περισσότερο «απρόσεκτοι» στις διαιτητικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα παχυσαρκίας. Το βιβλίο αυτό απαντά στα ερωτήματα του σύγχρονου άντρα και δίνει έγκυρες διατροφικές κατευθύνσεις.

360 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ISBN: 978-618-02-0379-0 ● Κωδικός: 32252Διαστάσεις: 9x13 ● Σελίδες: 192 ● Τιμή: 6,50 €

Πώς θα βελτιωθεί ο μεταβολισμός μου;
Γιατί είναι σημαντικά τα ω-3 λιπαρά στην εγκυμοσύνη;
Ο καφές προστατεύει την υγεία;

Οι διατροφικές απαιτήσεις της γυναίκας μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία και συνδέονται στενά με τον γυναικείο κύκλο ζωής: εμμηναρχή, εγκυμοσύνη, θηλασμός, κλιμακτήριος, εμμηνόπαυση, κ.ά. H αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, της οστεοπόρωσης, της βουλιμίας, της ανορεξίας και της παχυσαρκίας αποτελούν μερικά από τα «καυτά» θέματα που απασχολούν τις γυναίκες. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που αφορούν την εμφάνισή τους, όπως το πώς θα επιτύχουν ασφαλές μαύρισμα το καλοκαίρι, πώς θα καθυστερήσουν τη γήρανση κ.ά. Τέλος, η γυναίκα σήμερα αναζητά απαντήσεις και για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή μαγειρική, και τη σωστή καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία θα την αποτρέψει από την άσκοπη αγορά θερμιδογόνων και παχυντικών τροφίμων.Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O Δημήτρης Γρηγοράκης είναι MSc κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος και διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Διαθέτει τίτλο Master of Science στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και έχει μετεκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων στο Medical Center οf Boston των ΗΠΑ.

Έχει διδάξει Κλινική Διαιτολογία στους φοιτητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε ΤΕΛ και ΙΙΕΚ. Από τις αρχές του 2013 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο τη διατροφική αξιολόγηση παιδιών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Διατροφή & σκλήρυνση κατά πλάκας (M.S.) (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2008), Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2010), Η απόλυτη αντιοξειδωτική καλοκαιρινή δίαιτα (Εκδόσεις Λυμπέρη, 2011), Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC σε 81 συνταγές (Εκδόσεις Λυμπέρη, 2011), Ημερολόγιο Διατροφής 2013 (Εκδόσεις Μίνωας, 2012), Θερμιδομετρητής & αντιοξειδωτική δράση τροφών (Εκδόσεις Μίνωας, 2013), Ημερολόγιο Διατροφής 2014 (Εκδόσεις Μίνωας, 2013), Ναι στη σωστή διατροφή, Όχι στην παιδική παχυσαρκία (Εκδόσεις Μίνωας, 2013), Ημερολόγιο 2015: Ζήσε υγιεινά όλο τον χρόνο (Εκδόσεις Μίνωας, 2014).

Επίσης, έχει συγγραφική συμμετοχή στα βιβλία: Παθολογία του λεμφικού συστήματος, του Β. Τσακρακλίδη (Εκδόσεις Ζεβελεκάκης, 2011), Η επανάσταση της νεότητας, της Α. Παπίρη (Εκδόσεις Μίνωας, 2011) και Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! της Eπιστημονικής Oμάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, 2012).

Είναι εκδότης του περιοδικού Λόγω... διατροφής και ιδρυτής των logodiatrofis.gr, care24.gr και activekids.gr. Έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ και Πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS