Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Moscato d'Asti και Brachetto d’Acqui

Τα Moscato d'Asti και Brachetto d'Acqui, είναι ιταλικά παραδοσιακά κρασιά, από την επαρχία του Πιεμόντε. Είναι ονομαστά για την ποικιλία και τον τόπο προέλευσής τους. Ξεχωρίζουν για την φίνα, λεπτή σε αρώματα φρούτων, γεύση τους, την έντονη προσωπικότητα και την αφρώδη σπιρτάδα τους. Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν την χαρά σας διασκεδάζοντας με τους φίλους σας και τις προσωπικές σας στιγμές, όταν θάχουν φύγει όλοι, με τον έρωτά σας!

Το Moscato d'Asti είναι ένα ημι-γλυκο, ελαφρά αφρώδες, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη κρασί, από το Πιεμόντε, της βορειοδυτικής Ιταλίας. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, προέρχεται από σταφύλια ποικιλίας Μοσχάτο, που καλλιεργούνται σε αμπελώνες κοντά στην πόλη του Asti. Το κλασικό κρασί Moscato d'Asti, χαρακτηρίζεται από τα κομψά αρώματα λουλουδιών και νότες από ροδάκινο, βερίκοκο και φρέσκο χυμό σταφυλιών. Είναι ένα από τα πιο διάσημα και πιο δημοφιλή κρασιά της Ιταλίας.
Η ποικιλία Μοσχάτο είναι συχνά γνωστή με το γαλλικό τίτλο "Muscat Blanc à Petits Grains" (μικροί σπόροι σιτηρών) και είναι διαδεδομένη σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Δίνει ξηρά και γλυκά κρασιά, που συνήθως χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και αρώματα λουλουδιών και σταφυλιών. Το κρασί Moscato d'Asti μπορεί να καταναλωθεί σαν δροσιστικό απεριτίφ, αλλά ταιριάζει επίσης με γλυκά (ιδιαίτερα με την κλασική panettone, με τάρτες και με κέικ φουντουκιού ή αμυγδάλου), εκλεκτά τυριά και φρούτα. Σερβίρεται στους 13° C.

Για τους πιο ειδικούς:
Το στυλ «Moscato» που γνωρίζουμε σήμερα, λέγεται ότι έχει δημιουργηθεί κατά τον 16ο αιώνα από τον Giovan Battista Croce, έναν πλούσιο κοσμηματοποιό, που δημιούργησε την μεγάλη περιουσία του, φτιάχνοντας κοσμήματα για όλη την αριστοκρατία της Σαβοΐας. Ο Croce, ήταν ιδιοκτήτης ενός αμπελώνα, στους λόφους πάνω από το Τορίνο και είχε πάθος με τους πειραματισμούς στους τρόπους παραγωγής γλυκών κρασιών. Το στυλ που τελικά δημιούργησε, αποδείχθηκε αιώνια δημοφιλές!
Η διαδικασία παραγωγής για το Moscato d'Asti είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Καμπανίας ή οποιασδήποτε άλλης απαιτείται ανά τον κόσμο για σοβαρά αφρώδη κρασιά. Δεν γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο και δεν ζυμώνεται σε καμμία από τις φάσεις παραγωγής του σε φιάλη. Η λάμψη του, προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη ζύμωσή του μέσα σε δεξαμενές υπό πίεση.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται για το Moscato d'Asti έχει γίνει γνωστή ως «μέθοδος Asti». Τα σταφύλια, μετά το μάζεμά τους, ξεδιαλέγονται, πλένονται και πιέζονται όσο πιο γρήγορα και απαλά γίνεται, ώστε να διατηρήσουν όσο το δυνατόν ανέπαφα τα λεπτά αρώματα των λουλουδιών. Ο μούστος που προκύπτει, διηθείται και διατηρείται σε ψύξη μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Το κρασί δημιουργείται από τη ζύμωση μιας παρτίδας αυτού του μούστου, σε δεξαμενή υπό πίεση. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο τα σάκχαρα των σταφυλιών μετατρέπονται σε αλκοόλη, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα ως παραπροϊόν. Μια ορισμένη ποσότητα του αερίου αυτού, σκοπίμως «παγιδεύεται» στο κρασί, δημιουργώντας την πολύ σημαντική λάμψη του. Όταν το επίπεδο του αλκοόλ φτάσει περίπου στο 5%, το κρασί ψύχεται, σταματώντας τη ζύμωση. Το προϊόν που προκύπτει είναι γλυκό, αφρώδες και αρωματικό - είναι το Moscato d'Asti!

Το Brachetto, είναι μια ιταλική ποικιλία αμπέλου με μαύρο δέρμα, υπεύθυνη για τα γλυκά, αφρώδη Brachetto d'Acqui από το Πιεμόντε, της επαρχίας του Asti. Το 1996, το Brachetto d'Acqui τοποθετήθηκε στην επίσημη λίστα DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), μαζί με άλλα 72 πιστωποιημένα αυθεντικά ιταλικά κρασιά και παράγεται είτε σαν Frizzante (ανθρακούχο) ή σαν Spumante (αφρώδες), με ένα αξιοσημείωτο επίπεδο γλυκύτητας.
Παρά το γεγονός ότι έχει ελαφρύ σώμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη (συνήθως γύρω στο 5%), το Brachetto είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Κόκκινα και μαύρα σμέουρα, άγριες φράουλες και ροδοπέταλα, είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν τη χαρακτηριστική βαθιά του μυρωδιά. Το κρασί αυτό, είναι καλύτερο να καταναλώνεται στα νιάτα του και συνήθως σερβίρεται ελαφρά κρύο, συχνά με φρέσκα φρούτα. Είναι ιδανικό ταίρι για τάρτες φρούτων, σοκολάτας ή Amaretti di Mombaruzzo, ένα παραδοσιακό αμαρέτο μπισκότο από την περιοχή Acqui Terme.
Το Brachetto, δεν αναμιγνύεται ποτέ με άλλες ποικιλίες σταφυλιών και παράγεται με διαβροχή του μούστου με τις φλούδες των σταφυλιών για περίπου δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο εμφανίζεται η ρουμπινί χρωστική ουσία που το χαρακτηρίζει. Μετά τη ζύμωση, το κρασί παλαιώνεται σε μπουκάλια για τρεις μήνες ή περισσότερο και στη συνέχεια διατίθεται στην αγορά.
Υπάρχει ένας τύπος ρομαντισμού που συσχετίζεται με τα κρασιά Brachetto, ο οποίος αξιοποιείται για την εμπορία τους. Ονομάζεται συχνά σαν "το κρασί των εραστών" και γι αυτό απογειώνει τις πωλήσεις του την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Μια από τις πιο ρομαντικές ιστορίες για το Brachetto, είναι ότι ήταν το κρασί που ο Μάρκος Αντώνιος και ο Ιούλιος Καίσαρας πρόσφεραν στην Κλεοπάτρα, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά της. Η βασίλισσα, συνεχίζει η ιστορία, διαπίστωσε ότι το κρασί αυτό απελευθέρωνε τα πάθη της και γι αυτό το αγάπησε ιδιαίτερα!

Το Moscato d'Asti και το Brachetto d'Acqui,
μαζί με μια σειρά εκλεκτών κρασιών και ποτών,
διατίθεται στην ελληνική αγορά από την BSF Boutzounis EE

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS