Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Η Σταχτοπούτα της κουζίνας μας!

Η κολοκύθα, ένα λαχανικό δώρο του φθινοπώρου, που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν τη μεγάλη θρεπτική της αξία, είναι τροφή πολύτιμη για τη διατροφή μας.

Το χρώμα της το οφείλει στο β-καροτένιο, που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στη μακροζωία και βοηθάει στην προστασία κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών με αντιφλεγμονώδη δράση, βιταμινών όπως Α, Β, C και Ε, περιέχει μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο καθώς και φυτικά Ω-3 λιπαρά οξέα.
Όλα αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.

Αποτελεί ιδανική επιλογή στην απώλεια βάρους, καθώς περιέχει ελάχιστες θερμίδες και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι πιο γρήγορα.

Ταιριάζει ιδανικά με αλμυρά αλλά και γλυκά υλικά, δημιουργώντας αντίστοιχα πιάτα, ανάλογα με την διάθεσή μας!

Αγορά
Οι κολοκύθες είναι εύκολα επιρρεπείς στη φθορά και γι αυτό είναι σημαντικό να τις εξετάζουμε προσεκτικά πριν από την αγορά τους. Επιλέγουμε κολοκύθα σκληρή, βαριά για το μέγεθός της, με δέρμα καθαρό χωρίς χτυπήματα, όχι όμως γυαλιστερό. Προσέχουμε το κοτσάνι να είναι καλά στερεωμένο στο σώμα της.

Συντήρηση
Οι κολοκύθες φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος, με ιδανική θερμοκρασία περίπου 10-15 °C όλο το χειμώνα. Από τη στιγμή που θα την κόψουμε, αποθηκεύουμε τα κομμάτια της στο ψυγείο, τυλιγμένα σε μεμβράνη, για πολύ λίγες μέρες.
Ο καλύτερος τρόπος για να μπορούμε να έχουμε όλο το χρόνο κολοκύθα, είναι να την τρίψουμε στο χοντρό τρίφτη και να την χωρίσουμε σε μερίδες, που θα τις βάλουμε σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να αγοράζουμε και ήδη κομμένα κομμάτια, στην ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Χρήση
Οι περισσότεροι την χρησιμοποιούν για να φτιάξουν κολοκυθόπιτα. Υπάρχουν όμως αμέτρητοι άλλοι τρόποι να την γευτούμε, αρκεί να πειραματιστούμε αφήνοντας την φαντασία μας ελεύθερη!
Μερικές ιδέες είναι να φτιάξουμε πουρέ ή σούπα βελουτέ, ψωμί, κέικ, κουλουράκια, σάλτσα για ζυμαρικά ή κρέας. Δεν ξεχνάμε όμως τους κολοκυθόσπορους! Που και αυτοί αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Τους πασπαλίζουμε με αλάτι, τους ψήνουμε στο φούρνο και αφού κρυώσουν, τους αποθηκεύουμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς!
Διαβάστε την συνταγή τους εδώ.
Και μια και αναφερθήκαμε σε αποθήκευση σε βαζάκι, ένας ακόμα σοφός τρόπος χρήσης της κολοκύθας, είναι το να την κάνουμε πίκλες!

Αν θέλετε να δείτε όλες τις συνταγές του lovecooking.gr με υλικό την κολοκύθα, για την ευκολία σας, τις συγκεντρώσαμε εδώ!

Διαβάστε περισσότερα...

Πασατέμπος

Μέσα στη λογική του: «δεν πετάμε τίποτα», μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε ένα σωρό πράγματα. Ανάμεσα σε αυτά και... πασατέμπο. Τα σπόρια από την κίτρινη κολοκύθα είναι πολύ υγιεινά, αφού προσφέρουν ενίσχυση και άμυνα για τον οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση