Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 67

Μαρμελάδα σύκο

Η εποχή το απαιτεί. Τώρα που τα σύκα έχουν την τιμητική τους, μπορούμε να κλείσουμε σε βαζάκια όλο το άρωμα του καλοκαιριού και να το απολαμβάνουμε όποτε το νοσταλγούμε! Το ίδιο έκανε και η φίλη μας Αθηνά Καρτάλου, που μας πρόσφερε αυτή την απίθανη συνταγή μαρμελάδας!

Διαβάστε περισσότερα...

Σπιτική Μαρμελάδα!

Το καλοκαίρι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται σε αφθονία. Χρώματα και αρώματα απλώνονται παντού... Με αφορμή τις δικές σας απορίες αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν οδηγό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Σπιτικές μυρωδάτες μαρμελάδες (και όχι μόνο!) προκειμένου να διατηρήσουμε όλο το χειμώνα τα φρούτα και τα λαχανικά που μας αρέσουν.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουν τον χρόνο για να φτιάξουν πολλά βάζα γεμάτα διαφορετικές λιχουδιές. Φανταστείτε λοιπόν να τρώτε πρωινό το χειμώνα, με ολόφρεσκη μαρμελάδα φράουλα!! Στο LoveCooking.gr συγκεντρώσαμε συμβουλές από γιαγιάδες, θείες, μαμάδες και εξπέρ του «σπιτικού» είδους και σας τις παρουσιάζουμε.

 

Tip: Στις μαρμελάδες όλα είναι θέμα χημείας...οπότε χρειαζόμαστε ακριβή και προσεκτικά βήματα.

Το ξέρατε; Μια μαρμελάδα σωστά διατηρημένη μπορεί να παραμείνει σε σκοτεινό και ψυχρό μέρος μέχρι και 1 χρόνο.

strawberries

 

Ετοιμάστε κατσαρόλες, κουτάλες και.... Φύγαμε!

 

Τα σκεύη που θα χρειαστούμε:

  • Μια βαμβακερή πετσέτα
  • Μια μεγάλη κατσαρόλα
  • Βάζα (με τα καπάκια τους)
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Ένα χωνί

Περισσότερα Tips...

  • Βασική αρχή: Προκειμένου οι μαρμελάδες να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα (ακόμα και 2 χρόνια!) πρέπει να αποστειρώσουμε καλά τα βάζα και να τοποθετήσουμε την μαρμελάδα την ώρα που θα είναι ακόμα ζεστά.
  • Σκεφτόμαστε Οικολογικά Χρησιμοποιώντας βάζα από άλλα προϊόντα που μας τελείωσαν γλιτώνουμε περιττά έξοδα και ταυτόχρονα φροντίζουμε και το περιβάλλον, αφού ουσιαστικά τα "ανακυκλώνουμε"!

 

Πως Αποστειρώνουμε τα Βάζα;photo_vaza

  1. Πλένουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό και σαπούνι.
  2. Τα ξεπλένουμε με καυτό νερό.
  3. Τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα σε μια πετσέτα και ύστερα στο φούρνο (μαζί με την πετσέτα) για περίπου 15 λεπτά στους 100°C.
  4. Αφήνουμε τα βάζα στο φούρνο να στεγνώσουν τελείως.
  5. Όταν ετοιμάσουμε την μαρμελάδα, τοποθετούμε αμέσως στα καυτά βάζα και τα γυρνάμε ανάποδα.
  6. Τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν για 24 ώρες.

 

6 Χρυσές Συμβουλές: 

  • Μην αλλάζετε την συνταγή! Αλλάζοντας τις αναλογίες της ζάχαρης με τα φρούτα, διακινδυνεύεται το μείγμα να μην έχει σωστή υφή και μορφή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η προσθήκη οποιουδήποτε συστατικού μπορεί να κάνει την μαρμελάδα σας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών. Για να είστε ασφαλής λοιπόν μείνετε στην αρχική σας συνταγή!
  • Μην αλλάζετε την διάρκεια μαγειρέματος! Όπως και στα υλικά, ο χρόνος έχει επιλεγεί κατάλληλα ώστε να σκοτώνονται στο μαγείρεμα όλοι οι μικροοργανισμοί. Λίγη υπομονή λοιπόν...
  • Διαλέχτε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά σας! Χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας προϊόντα θα έχετε εγγυημένα το καλύτερο αποτέλεσμα. Μην παίρνετε χτυπημένα φρούτα ή πολύ ώριμα λαχανικά!
  • Διαλέξτε άγουρους καρπούς καθώς η πηκτίνη χάνεται με την ωρίμανση και έτσι η μαρμελάδα δεν «δένει» καλά.
  • Χρησιμοποιείτε καθαρό και αποστειρωμένο εξοπλισμό. Μπορεί να φαίνεται κοινότυπο, είναι όμως αξιοσημείωτο. Η διαδικασία της κονσερβοποίησης μαζί με τον φόβο της μόλυνσης μπορεί να σας αγχώσει.
  • Ετοιμάστε τα βάζα και τις κατσαρόλες από την αρχή και χαλαρώστε με τα αρώματα που θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας!

 

Tι να προσέξετε:orange

  • Μην ξεχνάτε να πλύνετε καλά τα φρούτα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Tαμπονάρετε απαλά με μια χαρτοπετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν.
  • Για να βγάλουν τα εσπεριδοειδή περισσότερο χυμό, τοποθετείστε τα για 10 μόνο δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Aφήστε τα να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε ώστε να βγει ολός ο χυμός που περιέχουν!
  • Χρησιμοποιείτε μικρά βάζα, ώστε να φεύγει λίγη λίγη ποσότητα και μην χαλάει γρήγορα η μαρμελάδα σας!
  • Μετά το άνοιγμα της μαρμελάδας τοποθετείστε στο ψυγείο και καταναλώστε μέσα σε 6 μήνες.
 
Βρείτε εδώ Συνταγές για Μαρμελάδα και Γλυκό του κουταλιού
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS