Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Pepones et melones - καρπούζια και πεπόνια

Pepones et melones - καρπούζια και πεπόνια
Μέτρια

«’’Καλοσώρισες και πάλι στα μέρη μας’’ είπε η Βέστα, η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, κι έδωσε παραγγελία να του ετοιμάσουν μια πιατέλα με φρούτα και ψωμί με πιπέρι και ρίγανη» σελ. 244, Το Σμαράγδι και η Θάλασσα, συγγραφέας: Λιάνα Δενεζάκη, εκδόσεις Λιβάνη.
Σε συνέχεια του αφιερώματος: Λογοτεχνικά-μαγειρέματα!
Εκτός από τα ωμά φρούτα μια κλασική συνταγή των ρωμαίων ήταν και το pepones et melones. Εμείς πάντως νομίζω πως θα το δοκιμάσουμε και παρ’ ότι δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ανταλλάξουμε με το καρπούζι με φέτα μας φαίνεται σχετικά ενδιαφέρον.

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Κόβουμε το πεπόνι και το καρπούζι σε κύβους αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει και αφαιρέσει τα σπόρια τους.
    2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε για 20 λεπτά με το καπάκι κλειστό.
    3. Μετά από 20 λεπτά ανοίγουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε σε βαθιά γαβάθα μαζί με τα υγρά.
    Συστατικά:
    • 1/2 πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
    • 500 ml passum (πολύ γλυκιά σάλτσα κρασιού της εποχής)
    • 1/2 καρπούζι κομμένο σε κομμάτια (έχετε αφαιρέσει τα σπόρια)
    • 1 κ.σ. μέλι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αγάβη)
    • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 2 κ.σ. liquamen*
    • 1 κ.σ. ξύδι
    • Λίγο αλάτι
    Tip:
    • * liquamen: ο Marcus Gavius Apicius: De re Coquinaria την δίνει σαν σάλτσα από παστό ψάρι και υποθέτουμε πως τη χρησιμοποιούσαν και ως υποκατάστατο του αλατιού. Αν θέλετε να είστε σχετικά πιστοί μπορείτε να την αντικαταστήσετε με Βιετναμέζικη σάλτσα ψαριού. Εμείς πάντως θα προτιμήσουμε να ανακατέψουμε λίγο λευκό κρασί με αλάτι.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
0  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση