Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Savoir Faire και ...τηγανητές πατάτες!

Η μαγειρική απαιτεί αγάπη, ευγένεια, διάθεση για μοίρασμα, δημιουργικότητα και φαντασία... Αν στο φαγητό δε δώσεις αγάπη, κάτι θα λείπει. Αν δεν έχεις διάθεση να το μοιραστείς θα πάψει να είναι τόσο νόστιμο. Αν δε το πασπαλίσεις με φαντασία και δημιουργικότητα θα χάσει τη μαγεία του. Κι αν δεν έχεις ευγένεια δεν θα προσφέρεις σωστά τα δώρα του...

Κάπως, σαν τα Χριστούγεννα... Γιατί, στο σημαντικότερο τραπέζι της χρονιάς αν δεν εστιάσουμε στη χαρά της ζωής και το συναίσθημα δεν θα πετύχουμε τίποτα. Και το savoir faire είναι ένας κώδικας που μας βοηθά να νιώθουμε άνετα όποιοι κι αν είναι οι καλεσμένοι μας. Σας προτείνουμε ένα τεστ για να ξεσκονίσετε τους καλούς σας τρόπους αλλά και 10 χρυσούς κανόνες για οικοδεσπότες με λιγότερο άγχος:

  • Όταν προσκαλούμε κόσμο για δείπνο, είναι φρόνιμο, να τους αναφέρουμε και τους υπόλοιπους καλεσμένους. Έτσι, μετριάζουμε μουτρώματα και τυχόν παρεξηγήσεις κι εξασφαλίζουμε το θετικό κλίμα που επιθυμούμε.
  • Ρωτάμε εγκαίρως για τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των προσκεκλημένων ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως αν κάποιος είναι για παράδειγμα χορτοφάγος ή διαβητικός!
  • Αν μας φέρουν γλυκά ή λουλούδια... Τα μεν πρώτα δεν τα κρατάμε στο ψυγείο, αλλά τα προσφέρουμε ενώ τα δεύτερα τα τοποθετούμε αμέσως σε βάζο σε μέρος που φαίνονται.
  • Προσφέρουμε στους καλεσμένους μας ένα ποτό, για κανένα μισάωρο πριν σερβιριστεί το δείπνο. Έτσι, θα δώσουμε την ευκαιρία σε όσους καθυστέρησαν να το προφτάσουν.
  • Σαν οικοδεσπότης πρέπει να έχετε το νου σας και να κρατάτε σε χαμηλούς τόνους τις αντιπαραθέσεις, αλλάζοντας το θέμα της συζήτησης αν τη δείτε πως ...εκτροχιάζεται.
  • Αν κάποιος καλεσμένος θέλει να συμπληρώσει το πιάτο του -και κανείς άλλος δεν κάνει το ίδιο- τότε σερβιριζόμαστε εμείς για να μην τον αφήσουμε να τρώει μόνος.
  • Το δείπνο τελειώνει μόλις και ο πιο αργοπορημένος καλεσμένος μας τελειώσει το φαγητό του. Μόνο τότε αφήνει ο οικοδεσπότης την πετσέτα του στο τραπέζι κι αρχίζει να μαζεύει τα πιάτα για να προσφέρει το επιδόρπιο.
  • Καφές, λικέρ και λοιπά χωνευτικά προσφέρονται στο σαλόνι αφού σηκωθούμε από το τραπέζι. Εκτός, βέβαια, αν η συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι πολύ ενδιαφέρουσα, οπότε ρωτάμε τους καλεσμένους μας αν προτιμούν να συνεχίσουν εκεί.
  • Ωστόσο, το ιδανικό δείπνο δεν χρειάζεται πολλά πιάτα για να χαρακτηριστεί πετυχημένο. Δεν είναι ζητούμενο να πηγαινοερχόμαστε σαν τη σβούρα όλο το βράδυ κουβαλώντας από την κουζίνα μας όλες τις εξεζητημένες γεύσεις. Να θυμάστε πως οι καλεσμένοι σας θέλουν να σας χαρούν!
  • Επίσης σημαντικό: Η βραδιά δεν είναι για να αγχωνόμαστε. Οπότε, αν δεν είμαστε σούπερ προχωρημένοι σεφ αποφεύγουμε τις αλχημείες και τους πειραματισμούς, ειδικά ένα τέτοιο βράδυ. Τα παιδιά, πιστέψτε μας, είναι σίγουρο πως θα εκτιμήσουν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, τις τηγανιτές πατατούλες. Άλλωστε, οι πατάτες ήταν ανέκαθεν η πιο ασφαλής επιλογή, ειδικά, όταν έχουμε πολλούς καλεσμένους. Τηγανητές, στο φούρνο, με φλούδα ή χωρίς, πασπαλισμένες με μυρωδικά, ολοστρόγγυλες, σε πουρέ ή κομμένες σε ασσύμετρους κύβους είναι η ιδανική λύση για όλα τα γούστα.

Ευχόμαστε ολόψυχα τα φετινά Χριστούγεννα να φέρουν στις ζωές όλων μας τα καλύτερα!!!

Χρόνια Πολλά, Νόστιμα κι ευτυχισμένα!

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS