Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Φρέσκια σπιτική λεμονάδα φράουλα! - Fresh homemade strawberry lemonade!

Ο καιρός αλλάζει και η φύση κάθε μέρα προσθέτει τις ανθισμένες της λεπτομέρειες στο τοπίο. Γι αυτό κι εμείς θα φτιάξουμε και θα απολαύσουμε την πιο ανοιξιάτικη λεμονάδα!

της Βίκυς Χριστοπούλου

(Scroll down for recipe in English)

Διαβάστε περισσότερα...

Σπιτική λεμονάδα για 2!

Όταν η φύση μας δίνει λεμόνια πρέπει να βρούμε γρήγορους και πρακτικούς τρόπους να τα εκμεταλλευτούμε! Δεν χρειάζεται όμως πάντα να έχουμε τόνους από αυτά. Μπορούμε και με 2-3 λεμόνια, σε ελάχιστα μόλις λεπτά, να φτιάξουμε ένα υγιεινό, νόστιμο και τονωτικό αναψυκτικό!

της Χριστίνας Κούλη

Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικά γλυκαντικά αντικαθιστούν τη ζάχαρη

Ιδανικές επιλογές για όσους κάνουν δίαιτα.
Εάν κάνετε δίαιτα και δεν μπορείτε να στερηθείτε το γλυκό, έχετε φυσικές και υγιεινείς εναλλακτικές, που δεν ενέχουν κανέναν από τους κινδύνους της επεξεργασμένης ζάχαρης, ενώ παρέχουν και πολλά οφέλη στην υγεία. Αυτές είναι τα φυσικά γλυκαντικά. Στο κάτω-κάτω, αν σας αρέσουν τα γλυκά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας!

Στέβια
Με προέλευση την Παραγουάη, η στέβια χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Νότια Αμερική και πιο πρόσφατα έγινε δημοφιλής σε Ασία και ΗΠΑ σαν το φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Η στέβια (stevia rebaudiana) και τα γλυκά συστατικά που προκύπτουν από τα φύλλα της, γνωστά σαν γλυκοζίτες στεβιόλης, δεν περιέχουν θερμίδες και είναι απολύτως ασφαλή. Πρόσφατα εγκρίθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στέβια άρχισε να χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό στην Ιαπωνία πρίν 20 χρόνια. Οι αυστηροί σε θέματα υγείας Ιάπωνες, όπου η χρήση της ασπαρτάμης δεν είναι επιτρεπτή, ανακάλυψαν πρώτοι τον τρόπο να απομονώνουν τα γλυκά συστατικά από το υπόλοιπο μέρος του φύλλου. Έτσι, προέκυψαν τα εκχυλίσματα από φύλλα στέβιας, που είναι 200-300 φορές πιο γλυκά από την κοινή ζάχαρη. Με αυτό το δεδομένο, δεν είναι περίεργο που η στέβια θεωρείται η «βασίλισσα» των φυτικών γλυκαντικών.
Χωρίς θερμίδες και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), διεγείρει το πάγκρεας, αντί να το εξαντλεί και έχει ήπια επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου, κάτι που την καθιστά ιδανική για τους διαβητικούς. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να μειώσει την ακμή, να θεραπεύσει πληγές και να καταπραΰνει το στομάχι.

Ξυλιτόλη
Πρόκειται για μια λευκή φυσική κρυσταλλική ουσία, η οποία προέρχεται από κορύνη (κότσαλο καλαμποκιού) και δένδρο σημύδας. Μοιάζει και οπτικά και γευστικά με τη ζάχαρη, αλλά περιέχει 75% λιγότερους υδατάνθρακες, 40% λιγότερες θερμίδες (9,6 ανά κουταλιά του γλυκού) και γλυκαιμικό δείκτη μόνο 7.
Βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και περιέχει μόλις δύο θερμίδες ανά κουταλάκι. Ενώ η ζάχαρη προκαλεί τη δημιουργία οξέων στη στοματική κοιλότητα, η ξυλιτόλη διαθέτει αλκαλοποιητική δράση, αποτρέποντας το σχηματισμό πλάκας και τερηδόνας. Συμβάλλει επίσης στην υγεία των οστών και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ο χαμηλός ΓΔ σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις του σαχκάρου ή ανάπτυξη μυκητιάσεων, όπως η επεξεργασμένη ζάχαρη.

Μέλι
Είναι ένα πλήρες θεραπευτικό ελιξίριο, που βελτιώνει τη γενικότερη υγεία. Η ημερήσια κατανάλωση μελιού τροφοδοτεί τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη, σίδηρο και μαγγάνιο.

Νέκταρ αγαύης
Αποτελείται κυρίως από 90% φρουκτόζη και 10% γλυκόζη και είναι 1,4 έως 1,6 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Βγαίνει κατευθείαν από τον πυρήνα του κακτοειδούς φυτού αγαύη, το οποίο ζει και ευδοκιμεί στο Μεξικό. Είναι φυσικό γλυκαντικό το οποίο διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 - 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας.
Το νέκταρ αγαύης περιέχει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι και είναι πολύ πιο γλυκό από την επεξεργασμένη ζάχαρη, οπότε χρησιμοποιείται λιγότερο. Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε οποιαδήποτε συνταγή.

Το σιρόπι μελάσας
Η μελάσα ζαχαρότευτλου, αποτελεί το τελικό προϊόν από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης. Έχει ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση και άρωμα και χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σε γλυκίσματα και σε πλούσια κέικ φρούτων. Η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το μέλι, αλλά υπολείπεται σε βιταμίνη C.
Η μαύρη ζάχαρη συγκεντρώνει περισσότερη μελάσα (η μελάσα είναι αυτή που της δίνει σκούρο χρώμα και γλυκόπικρη γεύση). Το θετικό είναι πως μεταβολίζεται πιο αργά απ’ ό,τι η κοινή ζάχαρη, αλλά σε επίπεδο θερμίδων, δεν γλιτώνετε κάτι.

Πηγή: omorfamystika.gr

Περισσότερα: Φυσικά γλυκαντικά αντικαθιστούν τη ζάχαρη

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση