Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Παραδοσιακά μουστοκούλουρα

Ο ευλογημένος μούστος, τα δάκρυα της Μητέρας Γης, που πρόσφεραν στους ανθρώπους οι θεοί, για να φτιάξουν κρασί να ονειρευτούν και γλυκό ψωμί για να ζήσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους! Τα μουστοκούλουρα, ένα από τα παραδοσιακότερα γλυκά της Ελλάδας, συγκινούσε ακόμα και στην αρχαιότητα μικρούς και μεγάλους! Απολαύστε τα όλες τις ώρες και... ονειρευτείτε!

Διαβάστε περισσότερα...

Ρετσέλι σύκο

Η ιστορία των γλυκών του κουταλιού έχει μια μαγεία. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά... βρασμένα σε γλυκό σιρόπι… ακόμα και τα άγουρα!
Ποιος μπορεί να σκέφτηκε για πρώτη φορά να τα βράσει μέσα σε ένα γλυκό σιρόπι; Μήπως κάποια καλή νοικοκυρά σκέφτηκε να αρωματίσει το μούστο που έβραζε για να κάνει μουσταλευριά με μερικά κομμάτια φρέσκα κυδώνια που ωριμάζουν την ίδια εποχή; Πώς θα τα φύλαγε τόσα κυδώνια…
γίνανε και πολλά φέτος θα σκέφτηκε… ας βάλω και δυο, τρία κομμάτια στο μούστο να δούμε πώς θα γίνει…
Kι έγινε η μουσταλευριά άλλο πράγμα… αλλά και αυτά τα κομμάτια… για να δοκιμάσω …
.....μμμμμμ!!! ωραία έγιναν!
 Θα βράσω μερικά να έχουμε κυδώνια όλο το χειμώνα… κι έτσι μπορεί να έγινε... ποιος ξέρει! Οι γυναίκες έχουν σατανικό μυαλό!!!.... Κάπως έτσι θα έγινε για πρώτη φορά το ρετσέλι. Ρετσέλια είναι τα γλυκά του κουταλιού που γίνονται με μούστο. Βράζουν δηλαδή τα φρούτα σε μούστο ή σε αραιωμένο πετιμέζι αν θέλουμε να το φτιάξουμε την εποχή που δεν υπάρχει μούστος.
Το χρώμα τους είναι σχεδόν καφετί αλλά η γεύση είναι πολύ δυνατή. Είναι χειμωνιάτικα γλυκά!
Παραδοσιακές συνταγές για ρετσέλια είναι συνήθως με φρούτα που βγαίνουν την εποχή που βγαίνουν και τα σταφύλια (κολοκύθα, κυδώνια, σταφύλια, μήλα,σύκα).

Διαβάστε περισσότερα...

Ποτό με μούστο

Μούστος λέγεται ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από το πάτημά τους σε πατητήρι. Γι’ αυτό, αν δεν έχουμε κάποιο γνωστό να μας τον προμηθεύσει, μπορούμε να τον αγοράσουμε κατευθείαν από τα πατητήρια.
Πετιμέζι όμως είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βρασμό του μούστου (δηλαδή του χυμού των σταφυλιών). Στη συγκεκριμένη συνταγή που μας έδωσε ο Σύλλογος Γυναικών Νιγρίτας «Η Γερακίνα» χρησιμοποιούμε μούστο κι όχι πετιμέζι. Η διευκρίνηση για τους πιο αρχάριους.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση