Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Σούπα βελουτέ αρακά

Σούπα βελουτέ αρακά
Πολύ εύκολη

Απλούστατη και νοστιμότατη σούπα βελουτέ αρακά. Ή ακόμα πιο εύκολα, απλά μια ωραία σούπα αρακά.
Γιατί για να γίνει η βελουτέ, χρειάζεται τη “φασαρία” του περάσματος από σήτα. Αν ρωτάτε αν αξίζει τον κόπο: ναι, σίγουρα τον αξίζει! Ειδικά αν σερβίρετε τη βελουτέ ως πρώτο σε κάποιο τραπέζι. Συνοδεύστε τη με τραγανές μπρουσκέτες ή σπιτικά κρουτόν και θα έχετε ένα περίφημο πιάτο.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 00:35
    Δυσκολία: Πολύ εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Βράζουμε σε μικρή κατσαρόλα, 500 με 600 ml ζωμού κότας ή ρίχνουμε σε ανάλογο νερό 1 ζελεδάκι ζωμού ψυγείου ή απλά βράζουμε σκέτο νερό. Προσθέτουμε αν μας βρίσκεται και μία πρέζα ξερού δυόσμου.
    2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά και αλατίζουμε (αν δεν χρησιμοποιούμε έτοιμο ζωμό που έχει αλάτι). Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον αρακά σε μέτρια φωτιά για 7' βρασμού, με ανοικτό το καπάκι.
    3. Σουρώνουμε τον αρακά με τρυπητή κουτάλα σε ένα βαθύ πιάτο για να κρυώσει. Αφήνουμε το ζωμό να συνεχίσει σε δυνατότερη φωτιά, μέχρι να μείνει περίπου ο μισός.
    4. Πολτοποιούμε τον αρακά σε μια μπασίνα αν έχουμε ραβδομπλέντερ, ή στο μούλτι, σε δύο δόσεις, προσθέτοντας το μισό φρέσκο δυόσμο σε κάθε δόση και λίγη από την κρέμα γάλακτος. Για να διευκολύνουμε την πολτοποίηση, προσθέτουμε και ζωμό από την κατσαρόλα μας.
    5. Σε αυτή τη φάση το φαγητό μας ως απλή σούπα αρακά είναι έτοιμο. Ενώνουμε τις δύο δόσεις πολτοποίησης και ανακατεύουμε. Μπορεί να έχουμε χρειαστεί σχεδόν όλο τον ζωμό από την κατσαρόλα και θα πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει τη μισή περίπου από την κρέμα γάλακτος.
    6. Για την βελουτέ: τοποθετούμε μια μεγάλη σήτα πάνω από μια κατσαρόλα και περνάμε όλη την ποσότητα της σούπας. Πιέζουμε μεθοδικά με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι στη σήτα να έχουν απομείνει στην ουσία μόνο τα φλούδια του αρακά, χωρίς πολύ υγρασία - Εμείς αυτά τα φλούδια δεν τα πετάμε· τα θεωρούμε «τον μεζέ του μάγειρα».
    7. Βάζουμε τη βελουτέ σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί λίγο, αλλά να μη βράσει και αρχίσουμε να χάνουμε το άρωμα του δυόσμου.
    8. Ελέγχουμε τη ρευστότητα της σούπας. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζωμό. Αντίθετα, αν είναι πολύ υδαρής ανεβάζουμε σε σημείο βρασμού τη θερμοκρασία και την αφήνουμε να “τραβήξει” λίγο.
    9. Σερβίρουμε. Τελειώνουμε με λίγες σταγόνες κρέμας σε κάθε πιάτο. Η σούπα τρώγεται από ελαφρά έως λίγο ζεστή.

    Παραλλαγή
    Θα πάρουμε ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα, αν φτιάξουμε τη σούπα σκέτη, χωρίς την κρέμα γάλακτος, και προσθέσουμε σε κάθε πιάτο μια καλή κουταλιά της σούπας σμετάνα. Εξαιρετική! (Η σμετάνα είναι η περίφημη υπόξινη κρέμα, που βρίσκουμε σε μαγαζιά με ρωσικά προϊόντα, συνήθως σε τρεις διαβαθμίσεις λιπαρών).

    Συστατικά:
    • 500 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
    • 1 συσκευασία των 200 ml κρέμα γάλακτος light
    • 500-600 ml ζωμού κότας ή 1 ζελέ έτοιμου ζωμού κότας ψυγείου (προαιρετικά)
    • 1 πρέζα ξερού δυόσμου (προαιρετικά)
    • 1 κ.σ. χοντροκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 2
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
7  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση