Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Πατατόσουπα με αρωματικά κρουτόν σκόρδου και δεντρολίβανου

Πατατόσουπα με αρωματικά κρουτόν σκόρδου και δεντρολίβανου
Εύκολη

Η κλασική αυτή πατατόσουπα, διακρίνεται για την ευχάριστη γεύση της και την ευκολία παρασκευής της. Μπορούμε να την απολαύσουμε ζεστή, μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα ή κρύα με πολύ λεμόνι, το καλοκαίρι. Η σούπα πασπαρτού!

της Βίκυς Χριστοπούλου

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 01:00
    Δυσκολία: Εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Αρχίζουμε κόβοντας σε κύβους την τσιαπάτα.
    2. Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τους κύβους.
    3. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε το δενδρολίβανο και το σκόρδο αφού το έχουμε λιώσει. Απλώνουμε πολύ καλά τα καρυκεύματα ανακατεύοντας, φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην διαλύσουμε τους κύβους.
    4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να γίνουν τραγανά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
    5. Σωτάρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το πράσο και τη σελινόριζα μέχρι να μαλακώσουν.
    6. Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν, μέχρι να χρυσίσουν, τελευταίο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1' ακόμα.
    7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό, τη δάφνη και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 30' μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
    8. Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τον καπνό, το χυμό λεμονιού και το σχοινόπρασο, ελέγχοντας ταυτόχρονα αν χρειάζεται επιπλέον ζωμός ή νερό.
    9. Βγάζουμε την δάφνη και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε πολύ καλά τη σούπα μας μέχρι να γίνει βελούδινη. Γαρνίρουμε με τα κρουτόν, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
    Συστατικά:

    Για τη σούπα:

    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 4 μεγάλες πατάτες, σε κύβους
    • 1 μικρή σελινόριζα, σε κύβους
    • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 2 μέτρια πράσα, σε ροδέλες
    • 3 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
    • 800 ml ζωμό λαχανικών
    • 2 σταγόνες υγρού καπνού (προαιρετικά)
    • ½ λεμόνι χυμό
    • 1 δαφνόφυλλο
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για τα κρουτόν:

    • 1 τσιαπάτα, κομμένη σε κύβους
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
    • 1 κ.σ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 6
    Tip:

    Για τους φίλους των λιτών γεύσεων, τα κρουτόν θα μπορούσαν να είναι μόνο με αλατοπίπερο αλλά και από ψωμί ρυζιού, για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.

    Επίσης τα κρουτόν όταν βγουν από το φούρνο και όσο περνά η ώρα σκληραίνουν, οπότε καλό είναι να τα ελέγχουμε όσο είναι στον φούρνο, για να τα πετύχουμε όσο τραγανά μας αρέσουν.

    Αν δεν έχουμε υγρό καπνό αλλά θέλουμε μια αίσθηση καπνιστού στο πιάτο μας, μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
38  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή