Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Νηστίσιμη σαλάτα με φούλια, λάχανο και dressing από ταχίνι

Νηστίσιμη σαλάτα με φούλια, λάχανο και dressing από ταχίνι
Εύκολη

Παρ’ όλο που το ταχίνι είναι πλέον ευρύτερα γνωστό ως τροφή με εξαιρετικές ιδιότητες, πολλοί είναι αυτοί που δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, είτε επειδή τους απωθεί η δριμεία γεύση του, είτε από άγνοια, είτε …από σνομπισμό, μια και τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρήθηκε ως τροφή που ανήκει μόνο στην λαϊκή παράδοση. Το ταχίνι όμως, συνήθως δεν το καταναλώνουμε ως έχει, αλλά το επεξεργαζόμαστε, το συνδυάζουμε. Μικρή απόδειξη η μεταβολή του χαρακτήρα του σε αυτό το dressing για σαλάτα, που το αναδεικνύει πρωταγωνιστή.
Χρειάζεται μέτρο όμως· όσο και να σας αρέσει, μην μπείτε στον πειρασμό να αυξήσετε την ποσότητα του dressing, γιατί είναι πολύ ωραίο όχι όταν πλημμυρίζει τα λαχανικά μας, αλλά όταν βρίσκεται σχεδόν σε έλλειψη! Μάλιστα, αν δεν αισθανόμαστε σίγουροι για την σχετική αναλογία, καλό είναι να σερβίρουμε το dressing σε ξεχωριστό μπoλάκι, από το οποίο θα παίρνουμε σταδιακά στο πιάτο μας.
Πάντως, όσοι ακόμα κι έτσι βρίσκουν έντονη την παρουσία του, δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν ένα μέρος του νερού με το οποίο χτυπάμε το ταχίνι μας, με άλλο τόσο λεμόνι, που έχει την ιδιότητα να μετριάζει την γεύση του. Ένας άλλος τρόπος, είναι η αύξηση της ποσότητας του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα βέβαια να πάρουμε μια πιο ρευστή, υπόλευκη κρέμα.
Ας μην βιαστούμε όμως να προσθέσουμε νερό την ώρα που χτυπάμε το ταχίνι, γιατί στην αρχή έχει την ιδιότητα να σφίγγει και από κάποιο σημείο και μετά “χαλαρώνει”, ρευστοποιείται και αρχίζει να ασπρίζει. Τότε, στο τέλος δηλαδή, είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη γεύση και την πυκνότητά του. Αν φτιάχνουμε σαλάτα για περισσότερα άτομα, μπορούμε βέβαια να κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι.
Οι σαλάτες απαιτούν ψιλοκομμένα λαχανικά. Αν με το μαχαίρι δεν τα καταφέρνετε, θυμηθείτε πως το λεπτό κόψιμο και την ταχύτητα του μαντολίνου δεν τα φτάνει κανένας σεφ!

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 00:30
    Δυσκολία: Εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Διαλύουμε σε ένα βαθύ πιάτο μια κουταλιά ταχίνι με λίγο αλάτι και κύμινο, σε νερό, ρίχνοντας το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να έχουμε αρκετή ποσότητα για να μουλιάσουμε το ντάκο μας. Βουτάμε γρήγορα το παξιμάδι και από τις δύο του μεριές ή μέχρι να μπορούμε να το θρυμματίσουμε με το χέρι μας μέσα στην σαλατιέρα. Αν προτιμάμε πιο τραγανά τα θρύμματα του ντάκου, τον κοπανάμε χωρίς μούλιασμα, μέσα σε ένα γουδί, σκεπάζοντάς το γύρω από το γουδοχέρι με μια πετσέτα κουζίνας, για να μην μαζεύουμε τα κομμάτια του ντάκου από το πάτωμα.
    2. Ρίχνουμε στη σαλατιέρα μας το λάχανο και το περιεχόμενο της στραγγισμένης κονσέρβας με τα φούλια*.
    3. Προσθέτουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι. Καλύτερα να έχουμε άσπρο κρεμμύδι, για πιο ήπια γεύση. Αλατίζουμε και σκορπίζουμε επιπλέον κύμινο ή και σκόρδο αν θέλουμε.
    4. Από πάνω σκορπίζουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
    5. Σ' ένα μπολάκι ρίχνουμε το ταχίνι, το κύμινο, το αλάτι, το σκόρδο και τον κουρκουμά (αν βάλουμε). Προσθέτουμε ίσο όγκο νερού.
    6. Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι και λίγη υπομονή, μέχρι να πάρουμε μια κρέμα με την ρευστότητα μελιού. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε προσεκτικά και επιπλέον νερό, για να γίνει το dressing όσο ρευστό το θέλουμε, ειδικά αν το παξιμάδι μας είναι στεγνό.
    7. Περιχύνουμε με την κρέμα ταχινιού το κέντρο της σαλάτας. Διακοσμούμε αν θέλουμε με τριμμένο πιπέρι και πάπρικα καυτερή ή γλυκιά.

    Παραλλαγές αυτής της σαλάτας, μπορείτε να βρείτε με ντομάτα εδώ και με μανιτάρια εδώ.

     

    * Τα φούλια, είναι όσπρια πολύ αγαπητά στην Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, κάτι μεταξύ των κουκιών και των ρεβιθιών μας. Τα βρίσκουμε σε κονσέρβες στα μεγάλα σουπερμάρκετ, αλλά θα σύστηνα να τα ψάξετε και σε καταστήματα με Αραβικά προϊόντα, για καλύτερη ποιότητα και τιμή. Το αποτέλεσμα που θα πάρετε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την γεύση τους, με δεύτερη επιλογή μας τα κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα, με τα οποία δεν υπάρχει σχεδόν θέμα ποιότητας, μια και ό,ποια μάρκα και να προτιμήσετε θα σας δώσει παρόμοια γεύση.

    Συστατικά:
    • 1 βαθύ πιάτο λάχανο (ψιλοκομμένο)
    • 1 μικρή πράσινη πιπεριά (κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες και μετά στη μέση)
    • 1 μικρό κρεμμύδι (κατά προτίμηση άσπρο, κομμένο σε λεπτές μισές ροδέλλες)
    • 1 κονσέρβα φούλια (βρασμένα σε νερό) ή φασόλια κόκκινα
    • 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι (ντάκος, σε θρύμματα)
    • 1/3 από ένα ματσάκι μαϊντανού (ψιλοκομμένο)
    • Αλάτι ημίχονδρο

    Για το dressing

    • 2 κ.σ. ταχίνι
    • 1 κ.γ. κύμινο (ή λιγότερο, κατά τα γούστα μας)
    • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • Λίγη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
    • Κουρκουμάς ή και πάπρικα (προαιρετικά)
    Τρόπος μαγειρέματος: Χωρίς μαγείρεμα
    Μερίδες: 2
    Tip:

    Ο κουρκουμάς που αναφέρεται στη συνταγή, είναι ένα μπαχαρικό σε σκόνη, με έντονο κίτρινο χρώμα (με αυτό κιτρινίζει και το κάρυ), που χρησιμοποιείται κυρίως γι αυτό το δυνατό χρωματισμό του. Παρ’ όλο που θεωρείται πως δεν έχει γεύση, αν το χρησιμοποιήσετε κάντε το με μέτρο (μέχρι μισό κουταλάκι θα έλεγα), γιατί όσο βελτιώνει το χρώμα, άλλο τόσο αρχίζει να δίνει μια διακριτή γήινη γεύση στο μείγμα μας.
    Η σκόνη σκόρδου (τριμμένο, αποξηραμένο σκόρδο) βρίσκεται σε όλα τα σουπερμάρκετ, στα μπαχαρικά, και μας δίνει πιο ήπια γεύση και άρωμα από το κανονικό σκόρδο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
6  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή