>
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 67
JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: templates/gk_restaurant/fonts/pfcosmonut/stylesheet.css
JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: templates/gk_restaurant/fonts/pfpapernote/stylesheet.css
JFolder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir

 

Περσικό ρύζι

Περσικό ρύζι
Δύσκολη

Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή από την Περσία, που μετατρέπει το απλό ρύζι σε χολλυγουντιανή παραγωγή! Κατάλληλη για εορταστικό γεύμα με φίλους, εξαιρετικά νόστιμη και εντυπωσιακή!

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 03:30
    Δυσκολία: Δύσκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Πλένουμε καλά το ρύζι, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτοντάς το με νερό και προσθέτουμε 2 κ.σ. αλάτι. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 2 ώρες, το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη.
    2. Τοποθετούμε τα cranberries σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα και το βυθίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, για 20'. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
    3. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια και τα τσιγαρίζουμε για 20 δευτερόλεπτα (stir-fry). Προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακινούμε καλά το τηγάνι και μεταφέρουμε το τσιγαρισμένο μείγμα σε ένα μικρό μπολ.
    4. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε 1 κ.σ. λάδι, 2 κ.σ. νερό, 2 κ.σ. ζάχαρη, τα cranberries και ανακατεύουμε καλά. Τα "σωτάρουμε" για 4' σε μέτρια φωτιά. (Προσοχή, τα cranberries αρπάζουν εύκολα!).
    5. Ρίχνουμε τα μπαστουνάκια της φλούδας του πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τα βράζουμε για 1'. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό (Με αυτόν τον τρόπο, θα χάσουν την πικράδα τους).
    6. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα και τη φλούδα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τα τηγανίζουμε για 2'.
    7. Προσθέτουμε 1 φλ. ζάχαρη, 2 κ.σ. σαφράν (διαλυμένο στο χυμό πορτοκαλιού), την κανέλα και το κάρδαμο, ανακατεύουμε και τα τσιγαρίζουμε για 1' (stir-fry). Προσθέτουμε 1 φλ. νερό, αφήνουμε να πάρει μια βράση και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 7-10', μέχρι το μείγμα μας να καραμελώσει ελαφρά. Στραγγίζουμε τα μπαστουνάκια (διατηρώντας ξεχωριστά το σιρόπι τους) και τα αφήνουμε στην άκρη.
    8. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο, βάζουμε 10 φλ. νερό και 2 κ.σ. αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε το στραγγισμένο ρύζι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ.σ. διαλυμένο σαφράν. Βράζουμε για 6-10' ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού Basmati που χρησιμοποιούμε (στα 6' δοκιμάζουμε μερικούς κόκκους. Αν είναι μαλακοί και το περισσότερο ρύζι έχει ανέβει στην επιφάνεια, είναι έτοιμο).
    9. Στραγγίζουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με 2 φλ. νερό.
    10. Σ' ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί, 1/2 φλ. λάδι, 1/4 φλ. νερό, 3 κ.σ. διαλυμένο σαφράν και περίπου 2 φλ. από το ρύζι μας.
    11. Απλώνουμε το μείγμα μας σε μια φαρδιά κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο και τοποθετούμε απαλά πάνω του το υπόλοιπο ρύζι, διαμορφώνοντας σταδιακά το σχήμα μιας "πυραμίδας". Το σχήμα αυτό, αφήνει περιθώρια στο ρύζι για την επέκταση και μεγέθυνσή του. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10' σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία.
    12. Ανακατεύουμε 1/2 φλ. νερό, το υπόλοιπο λάδι και το σιρόπι μας και περιχύνουμε το ρύζι μας.
    13. Τυλίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας με μια καθαρή πετσέτα, ώστε να αποφύγουμε τη διαφυγή ατμού και μαγειρεύουμε για 70' σε πολύ χαμηλή φωτιά (έχει μεγάλη σημασία να μην ανοίξουμε καθόλου το καπάκι κατά τη διαδικασία).
    14. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια υγρή επιφάνεια για 2', χωρίς να ξεσκεπάσουμε (αυτό βοηθάει στο να ελευθερώσει την κρούστα που θα έχει δημιουργηθεί, από τον πάτο της κατσαρόλας).
    15. Ξεσκεπάζουμε και με μια ξύλινη σπάτουλα, αφαιρούμε σταδιακά όλο το ρύζι που υπάρχει πάνω από την κρούστα του πάτου και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα, σε εναλλασσόμενα στρώματα με τα καραμελωμένα καρότα/πορτοκάλια, cranberries, αμύγδαλα, φιστίκια και σταφίδες, ισιώνοντας στο τέλος την επιφάνειά του.
    16. Με μια ξύλινη σπάτουλα, αφαιρούμε πολύ προσεκτικά την κρούστα από τον πάτο και την τοποθετούμε πάνω στο ρύζι μας. Διακοσμούμε με λίγα από τα καραμελωμένα υλικά μας και σερβίρουμε!

     

    Σημείωση: Παραλλαγή μιας συνταγής του Ιρανοαμερικανού σεφ Najmieh Batmanglij.

    Συστατικά:
    • 3 φλ. ρύζι μπασμάτι
    • 1 φλ. αποξηραμένα cranberries
    • 1 φλ. λάδι
    • ½ φλ. ψιλοκομμένα ωμά αμύγδαλα
    • ¼ φλ. ψιλοκομμένα ωμά καρύδια
    • ½ φλ. σταφίδες
    • 1 κ.σ. σαφράν, διαλυμένη σε 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
    • 1 φλ. ζάχαρη και 2 κ.σ. επιπλέον
    • 3 πορτοκάλια (το χυμό τους και τη φλούδα τους κομμένη σε μπαστουνάκια ζιλιέν)
    • 3 μεγάλα καρότα (κομμένα σε μπαστουνάκια ζιλιέν)
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 2 κ.γ. κάρδαμο
    • 2 κ.σ. αλάτι
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 8
    Tip:

    Αν δεν μας είναι εύκολο να βγάλουμε ακέραια την κρούστα, μπορούμε να ακολουθήσουμε 2 τρόπους:
    - Να την χωρίσουμε στη μέση, ώστε να τη χειριστούμε καλύτερα και να την "ξαναενώσουμε" πάνω στο ρύζι
    - Να τη σερβίρουμε ξεχωριστά σε διπλανή πιατέλα, μόνη της και να τη βάζουμε στο πιάτο μας σε κομμένα κομμάτια πάνω στο ρύζι μας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
11  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Είσοδος ή Εγγραφή

ΕΙΣΟΔΟΣ