Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Άσπρο σπιτικό ψωμί (βασική συνταγή)

Άσπρο σπιτικό ψωμί (βασική συνταγή)
Μέτρια

Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι πιο εύκολο να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, από το να πάτε μέχρι τον φούρνο της γειτονιάς σας, μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι το σπιτικό ψωμάκι είναι πάντα αγαπημένο, ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα πετυχημένο! Τα παιδιά θα νιώσουν υπερήφανα που η μαμά φτιάχνει δικό της ψωμί και εσείς θα είστε σίγουρη για την ποιότητά του! Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω! Η συνταγή μας είναι απλή και κατανοητή!

 

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι σε μια λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια λακκούβα.
    2. Προσθέτουμε εκεί το περισσότερο από το νερό και με τα χέρια μας ή μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά, δημιουργώντας ένα ελαφρώς υγρό και εύκολο στο ζύμωμα μείγμα.
    3. Ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό αν νιώθουμε ότι το χρειάζεται.
    4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 10' μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
    5. Βάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή, λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
    6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
    7. Χτυπάμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για να φύγει ο αέρας.
    8. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα ψωμιού (ή κέικ) 900 γρ. και πλάθουμε τη ζύμη σε φρατζόλα μεγέθους ανάλογου με τη φόρμα μας.
    9. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να σταθεί για 30'.
    10. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο αλεύρι και, αν θέλουμε, την χαράζουμε ελαφρά, διαγωνίως.
    11. Ψήνουμε το ψωμί, αρχικά, για 15'.
    12. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30' ακόμα.
    13. Θα πρέπει να ακουστεί ένας "κούφιος" ήχος την ώρα που θα αναποδογυρίσουμε τη φόρμα και θα χτυπήσουμε τον πάτο της για να ξεφορμάρουμε το ψωμί. Σημαίνει τότε ότι είναι έτοιμο.
    14. Αφήνουμε το ψωμί σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.

     

    Συστατικά:
    • 500 γρ. άσπρο δυνατό αλεύρι για ψωμί
    • 7 γρ. ξερή μαγιά στιγμής
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 350 ml χλιαρό νερό
    • Λίγο λάδι για τη φόρμα

     

    Τρόπος μαγειρέματος: Φούρνος
    Μερίδες: 16 μέτριες φέτες
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
2  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση