Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Τι να κάνετε τα σποράκια από τις ντομάτες

Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες πράγμα που σημαίνει πως θα τις ξεσποριάσουμε πρώτα. Κι ας υποθέσουμε πως είμαστε τύποι που δεν μας αρέσει να αφήνουμε τίποτα ανεκμετάλλευτο από τα δώρα της φύσης. Οπότε, τι τα κάνουμε τα σποράκια;

Καταρχήν, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι κάτω από τη βρύση που τρέχει κρύο νερό πολύ σιγά. Πλένουμε καλά τους σπόρους, πατώντας κιόλας με το δάχτυλο να σπάσουν τα κομματάκια της ντομάτας που τυχόν έχουν απομείνει πάνω τους.

Μόλις στραγγίξουν καλά, τα βάζουμε στη λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε αεριζόμενο χώρο για να στεγνώσουν. Δεν πρέπει να τα χτυπάει ο ήλιος γιατί θα χαλάσει η φύτρα τους. Μόλις στεγνώσουν καλά, τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα και περιμένουμε τον Γενάρη και τον Φλεβάρη για να τα φυτέψουμε. Τότε τα φυτεύουμε για να έχουμε τη δική μας παραγωγή!

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά της ντομάτας

Για να την ξεφλουδίσουμε:

Για να ξεφλουδίσουμε και να ξεσποριάσουμε τις ντομάτες με ευκολία αρκεί να τις βουτήξουμε σε καυτό νερό για 1 - 1 ½ λεπτό και αμέσως μετά να τις αφήσουμε για 2-3 λεπτά σε κρύο νερό. Ακολούθως αφαιρούμε τον εξωτερικό φλοιό με ένα μαχαιράκι με το οποίο ξεκολλάμε την αρχή της φλοίδας και ακολούθως την τραβάμε προς τα κάτω. Σφίγγουμε με τα χέρια μας τις ξεφλουδισμένες ντομάτες στραγγίζοντας το ζωμό και τα σπόρια τους.

Για την ντοματοσαλάτα:

Για να είναι πιο «ζωντανή» η σαλάτα μας δεν αλατίζουμε τις ντομάτες πριν το σερβίρισμα. Το αλάτι έχει την τάση να τη μαραζώνει και να της βγάζει νερά.

Για τη σάλτσα ντομάτας:

Όταν φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας (αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις συνταγές) καλό είναι κατά το βράσιμο να προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στην ακρούλα του κουταλιού. Έτσι, η γεύση δεν θα ξυνίσει.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS