Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 67

Γίγαντες φούρνου

Γίγαντες φούρνου
Δύσκολη

All time classic! Αξεπέραστο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας (οι παλιοί το λέγανε συνήθως «γίγαντες πλακί»), που απαιτεί οπωσδήποτε καλή πρώτη ύλη: διαλέξτε προσεκτικά τι είδους γίγαντες θα χρησιμοποιήσετε. Μια σίγουρα καλού αποτελέσματος λύση είναι οι γίγαντες Πρεσπών (ψαχνωμένο, με ωραία υφή, εξαιρετικής ποιότητας όσπριο, που δεν θα χάσει το σχήμα του ακόμα και αν το παραβράσουμε). Αν όμως είστε τυχεροί θα βρείτε ακόμα πιο κατάλληλα φασόλια στην αγορά, μετά από κάποιες δοκιμές ίσως.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:30
    Δυσκολία: Δύσκολη
    Περιγραφή Συνταγής:

    Τα φασόλια:

    1. Μουσκεύουμε τα φασόλια σε κρύο νερό απ’ το προηγούμενο βράδυ (10 με 12 ώρες). Αν θέλουμε πιο βαθιά μυρωδάτα τα φασόλια μας, ρίχνουμε στο νερό το 1 κλαράκι της φρέσκιας ρίγανης, το θυμάρι και τη δάφνη.
    2. Την άλλη μέρα, ψαρεύουμε τα μυρωδικά από το νερό της κατσαρόλας (ή αν είμαστε αρκετά τολμηροί, τα αφήνουμε μέσα) και ανάβουμε τη φωτιά στο φουλ, αφού έχουμε πετάξει όσα φασόλια επιπλέανε ακόμα στην επιφάνεια του νερού.
    3. Μόλις αρχίσουν να βράζουν καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε ήσυχο βρασμό.
    4. Έχουμε τον νου μας – ειδικά αν δεν ξέρουμε την ποιότητα των οσπρίων μας – ώστε να τα κατεβάσουμε πριν γίνουν τελείως. Θα χρειαστούν γι αυτό 25 με 45', ανάλογα με τα φασόλια. Υπολογίζουμε πως όταν θα κοντεύουν πια, θα αλατίσουμε και θα τα αφήσουμε για άλλα 10' περίπου, να πάρουν από το αλάτι.
    5. Μόλις βεβαιωθούμε πως έχουν γίνει όσο μαλακά τα θέλουμε (προσοχή: για να μας δώσουν σωστή και πλούσια τη γεύση τους πρέπει να είναι καλοβρασμένα), τα σουρώνουμε κρατώντας στην άκρη 1 μεγάλη κούπα νερό από την κατσαρόλα τους για την σάλτσα (προτιμότερο, αφού αδειάσουμε το περισσότερο νερό, κρατάμε αυτό στο τέλος, με το άσπρο διάλυμα).

    Η σάλτσα:

    1. Στεγνώνουμε την ίδια κατσαρόλα με ένα χαρτί κουζίνας και ρίχνουμε το 1 φλ. λάδι μαζί με τα κρεμμύδια και το πιπέρι. Αν όμως είμαστε βιαστικοί, ξεκινάμε τη σάλτσα σε άλλη κατσαρόλα και πριν τελειώσει το βράσιμο των φασολιών. Τότε βέβαια δεν θα έχουμε την κούπα του νερού από το ζουμί τους.
    2. Ανάβουμε τη φωτιά και μόλις αρχίσει το τσιγάρισμα, χαμηλώνουμε σε μέτρια. Προσθέτουμε τα καρότα και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε επιμελώς.
    3. Μόλις φαίνονται να έχουν αρχίσει να μαλακώνουν και να γυαλίζουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2' και συνεχίζουμε με τις πιπεριές, το φλ. κονκασέ, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και το ζελέ του ζωμού, αν βάλουμε. Αλατίζουμε αναλόγως. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε από τα φασόλια.
    4. Όταν αρχίσει να βράζει η σάλτσα μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να έχουμε έναν χαμηλό βρασμό με κλειστό καπάκι. Εδώ αν θέλουμε, προσθέτουμε το 2ο κλαράκι φρέσκιας ρίγανης.
    5. Έχουμε το νου μας μήπως χρειαστεί επί πλέον νερό μέχρι το τέλος, για να προσθέσουμε ζεστό: θέλουμε τη σάλτσα με αρκετά υγρά, μια και οι γίγαντες θα απορροφήσουν αρκετό. Μετά από περίπου 30' και αφού δοκιμάσουμε τη σάλτσα αν είναι εντάξει, την αδειάζουμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει τους γίγαντες. Τρίβουμε και λίγη ξερή ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.

    Το πλακί:

    1. Χαμηλώνουμε στους 180 ή 190 βαθμούς, μόλις αρχίσει να βράζει.
    2. Μετά από 30' χαμηλού βρασμού, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ελέγχουμε τα υγρά του. Πρέπει να κρατάει ακόμα αρκετή ρευστή σάλτσα. Αν έχει πάρα πολλά υγρά, θα πρέπει να το αφήσουμε μέσα στο φούρνο ξανά, αλλά βάζοντας και τον αέρα. Δυναμώνουμε τη φωτιά μόνο επάνω, για να πάρει και χρώμα (περίπου 220 βαθμούς χωρίς ή 200 βαθμούς με τον αέρα).
    3. Όταν πια αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα της επιφάνειας και να σχηματίζει κάτι σαν κρούστα, ξαναβγάζουμε το ταψί και σκορπάμε το μαϊντανό. Τρίβουμε μαύρο πιπέρι και ρίχνουμε μια καλή δόση ρίγανης, τρίβοντάς την με το χέρι. Ανακατεύουμε προσεχτικά και ραντίζουμε με λίγο παρθένο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
    4. Ξαναβάζουμε το ταψί στη δυνατή φωτιά και το αφήνουμε το πολύ για 7' ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και δεν το πειράζουμε για μισή ώρα τουλάχιστον. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο πιο ζεστό.

    Σημείωση 1: Προσοχή στις ποσότητες της ρίγανης, αν αυτή που θα βάλετε πικρίζει.
    Σημείωση 2: Δυο παραλλαγές στο τελείωμα, αφού βγάλουμε το ταψί μας, πριν καλά-καλά αρχίσουν να σκουραίνουν τα φασόλια της επιφάνειας:
    - Στην πρώτη, αφού ρίξουμε τη ρίγανη και το μαϊντανό και ανακατέψουμε, σκορπάμε παντού στην επιφάνεια λίγη γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά). Φουρνίζουμε και όταν η επιφάνεια πάρει χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι θα προσθέσουμε πια στα πιάτα μας, προσπαθώντας να μη βρέξουμε την επιφάνεια της νόστιμης κρούστας με τη φρυγανιά.
    - Στην άλλη παραλλαγή, μετά το μαϊντανό, τη ρίγανη και το ανακάτεμα, σκεπάζουμε μέχρι τη μισή περίπου επιφάνεια του ταψιού μας με λεπτοκομμένες ροδέλες ντομάτας, τις οποίες αλατίζουμε ελαφρά και τους ρίχνουμε και λίγη ξερή ρίγανη. Σερβίρουμε κάθε πιάτο, με μια ψημένη ροδέλα ντομάτας στην κορυφή.

    Συστατικά:
    • 500 γρ. ξερά φασόλια γίγαντες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια (κομμένα σε φετούλες-μισοφέγγαρα)
    • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης (κομμένη σε αδρές ροδέλες ή μισές ροδέλες αν είναι μεγάλη)
    • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά (κομμένη παρόμοια)
    • 1 πιπεριά κέρατο (προαιρετικά, κομμένη παρόμοια)
    • 2 μέτρια καρότα (προαιρετικά, κομμένα σε ροδέλες ή λοξές ροδέλες, σχετικά λεπτές)
    • 2 μεγάλα δόντια σκόρδου (ή όσο θέλετε, σε φετάκια)
    • 1½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
    • ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1 φλ. ντομάτα κονκασέ (ψιλοκομμένη)
    • 1 ή 2 πρέζες ζάχαρη
    • 2 κλαράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
    • 2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
    • 2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
    • Ρίγανη ξερή
    • Μπούκοβο (προαιρετικά)
    • 1 ζελέ ζωμού λαχανικών ψυγείου (προαιρετικά)
    • ½ ματσάκι μαϊντανού (ψιλοκομμένου)
    • Πιπέρι σε κόκκους (μαύρο και πράσινο)
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Τρόπος μαγειρέματος: Φούρνος
    Μερίδες: 6
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
22  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή