Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Φάβα Σαντορινιά με σάλτσα κάπαρης

Φάβα Σαντορινιά με σάλτσα κάπαρης
Μέτρια

Νησιώτικη γεύση και άρωμα! Για να θυμίζει διακοπές το τραπέζι της πόλης, όλο το χρόνο!

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 04:00
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Μουλιάζουμε από το βράδυ την κάπαρη σε νερό για να φύγει η γεύση τουρσιού που έχει.
    2. Ζεσταίνουμε το 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
    3. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι.
    4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2', προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τη φάβα κατά 5 εκ.
    5. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
    6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1½-2 ώρες.
    7. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει, μέχρις ότου διαλυθεί εντελώς η φάβα και προσθέτουμε νεράκι όποτε χρειάζεται για να μην στεγνώσει.
    8. Όταν η φάβα αποκτήσει την υφή αραιού πουρέ, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ξίδι θέλουμε.
    9. Τη σκεπάζουμε μ' ένα πανί και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 1-2 ώρες.
    10. Για τη σάλτσα κάπαρης, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ' ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 15' μέχρι να γίνουν διάφανα και να ροδίσουν ελαφρώς.
    11. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε επί 5' για να δέσει το μείγμα.
    12. Ρίχνουμε την κάπαρη και ανακατεύουμε.
    13. Προσθέτουμε όσο αλάτι, πιπέρι και κανέλα θέλουμε και βράζουμε για 15' περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό, αν το κρίνουμε απαραίτητο, για να μην κολλήσει.
    14. Το βγάζουμε στη συνέχεια από τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
    15. Το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα της φάβας ή συνοδευτικά, σε ξεχωριστό μπολ.
    Συστατικά:
    • 2/3 φλ. ελαιόλαδο
    • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 1 φλ. φάβα που έχουμε ξεπλύνει και σουρώσει
    • 5-7 φλ. νερό
    • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
 αλάτι
    • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
    • 2-3 κ.σ. κόκκινο ξίδι

    Για τη σάλτσα της κάπαρης

    • 500 γρ. κάπαρη που έχουμε μουλιάσει και ξεπλύνει
    • ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 3 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
    • 2 κ.σ. τοματοπελτέ ή 2 μεγάλες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και αλεσμένες
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • ½ κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 6
    Πρόταση για Ποτό:
    • Ένα ποτήρι παγωμένο Αθήρι είναι η πρότασή μας.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
15  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή