Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Παστέλι

«Οι καλεστές ως και την τελευταία στιγμή τριγύριζαν και στα μικρότερα δρομάκια της Νικομήδειας για να αφήσουν παστέλια με μοσχοκάρυδο σε κάθε σπίτι», σελ. 221, Το Σμαράγδι και η Θάλασσα, συγγραφέας: Λιάνα Δενεζάκη, εκδόσεις Λιβάνη. Σε συνέχεια του αφιερώματος: Λογοτεχνικά-μαγειρέματα!

Ένα γιατρικό, ένα γλυκό που δίνει ενέργεια και συνηθιζόταν ιδιαίτερα όπως και κάθε άλλο γλύκισμα με  σουσάμι την εποχή που διαδραματίζεται η συγκεκριμένη ιστορία· την ρωμαϊκή αυτοκρατορία του 6ου μ.Χ. 

Διαβάστε περισσότερα...

Dulcia Domestica (Σπιτικό γλυκό)

«Η Μυρτώ πήρε μια ρώγα από ξερό σταφύλι μέσα από το μπρούτζινο τρίποδο που ήταν γεμάτο με παστέλια, φρούτα και κρασί ακριβό και την έδωσε στον Σέργιο, που τη φίλησε με το στόμα γεμάτο από τους χυμούς του Διονύσου» σελ. 224, Το Σμαράγδι και η Θάλασσα, συγγραφέας: Λιάνα Δενεζάκη, εκδόσεις Λιβάνη.
Σε συνέχεια του αφιερώματος: Λογοτεχνικά-μαγειρέματα!
To Dulcia Domestica σπιτικό γλυκό με ξηρούς καρπούς, κρασί και μέλι ήταν το Dulcia Domestica που το αναφέρει και ο Μarcus Gavius Apicius στο βιβλίο του De re Coquinaria.

Διαβάστε περισσότερα...

Pepones et melones - καρπούζια και πεπόνια

«’’Καλοσώρισες και πάλι στα μέρη μας’’ είπε η Βέστα, η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, κι έδωσε παραγγελία να του ετοιμάσουν μια πιατέλα με φρούτα και ψωμί με πιπέρι και ρίγανη» σελ. 244, Το Σμαράγδι και η Θάλασσα, συγγραφέας: Λιάνα Δενεζάκη, εκδόσεις Λιβάνη.
Σε συνέχεια του αφιερώματος: Λογοτεχνικά-μαγειρέματα!
Εκτός από τα ωμά φρούτα μια κλασική συνταγή των ρωμαίων ήταν και το pepones et melones. Εμείς πάντως νομίζω πως θα το δοκιμάσουμε και παρ’ ότι δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ανταλλάξουμε με το καρπούζι με φέτα μας φαίνεται σχετικά ενδιαφέρον.

Διαβάστε περισσότερα...

In Ovis Apalis - Βραστά αβγά

«Στα καπηλειά τρίβανε τα χέρια τους οι μαγαζάτορες προσφέροντας αφειδώς μεζέδες και κρασί» σελ. 238, Το Σμαράγδι και η Θάλασσα, συγγραφέας: Λιάνα Δενεζάκη, εκδόσεις Λιβάνη.
Σε συνέχεια του αφιερώματος: Λογοτεχνικά-μαγειρέματα!
Ο Apicius στο βιβλίο του μας δίνει αυτή τη συνταγή ως ορεκτικό, σαν ένα πέρασμα από τα «αβγά στα φρούτα» αναφερόμενος στην σειρά των πιάτων ενός γεύματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση