Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Λαχανοντολμάδες με σταφίδες και κουκουνάρι

Λαχανοντολμάδες με σταφίδες και κουκουνάρι
Δύσκολη

Οι υπέροχοι λαχανοντολμάδες, σε μία παραλλαγή πολίτικη και χορτοφαγική. Παραδοσιακή νοστιμιά, υγιεινή διατροφή!

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 01:25
    Δυσκολία: Δύσκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Κόβουμε το λάχανο στη μέση.
    2. Αφαιρούμε το κοτσάνι και βράζουμε το λάχανο για 7-8' σε σκεύος με νερό και χοντρό αλάτι.
    3. Το λάχανο πρέπει να κρατάει, γιατί αν το βράσουμε πολύ δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες. Αφαιρούμε από το σκεύος και σουρώνουμε.
    4. Περιμένουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα ένα-ένα.
    5. Όσα φύλλα είναι μικρά, τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.
    Για τη γέμιση
    1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
    2. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κολοκυθάκια και το ρύζι.
    3. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ½ φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
    4. Ρίχνουμε τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
    5. Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
    6. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
    7. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση.
    8. Διπλώνουμε τις δύο άκρες και κλείνουμε τον ντολμά.
    9. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχουμε βάλει, βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα σφικτά και σε στρώσεις.
    10. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι.
    11. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες.
    12. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατάει στη θέση τους και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 35-40', με κλειστό το καπάκι του σκεύους.
    13. Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
    Συστατικά:
    • 1 λάχανο περίπου 2 κιλά
    • Χοντρό αλάτι

    Για τη γέμιση

    • 1 φλ. ρύζι για γεμιστά
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα και στραγγισμένα
    • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
    • 3 κολοκυθάκια τριμμένα
    • 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
    • ¼ φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
    • ¼ φλ. κουκουνάρι
    • ¼ φλ.σταφίδα μαύρη
    • ¼ φλ. σταφίδα ξανθή
    • 1 φλ. ελαιόλαδο
    • 2 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη
    • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1 κ.γ. ζάχαρη
    • 3 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
    • 2 φλ. ζωμός λαχανικών
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 6 - 8
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
15  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή