Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Zero-Waste ζωμός λαχανικών

Zero-Waste ζωμός λαχανικών
Πολύ εύκολη

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό λαχανικών στο μαγείρεμα; Ναι, να τον φτιάξουμε με μηδενικά έξοδα!
Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα σχετικά με το zero waste living, ξεκίνησα να κρατάω τις φλούδες ή τα άχρηστα κομμάτια λαχανικών, κάθε φορά που προετοίμαζα τα λαχανικά μου για οποιαδήποτε συνταγή. Αντί δηλαδή να τα αντιμετωπίσω σαν σκουπίδια, συλλέγω όλα τα περισσεύματα βάζοντάς τα σ' ένα βάζο στην κατάψυξη. Όταν συγκεντρωθεί μια σημαντική ποσότητα, τα "σκουπίδια" μετατρέπονται σε έναν υγιεινό και ανέξοδο ζωμό λαχανικών! Με αυτόν τον τρόπο, προσέχω την υγεία μου, την οικονομία μου και προστατεύω το περιβάλλον που ζω!

της Χριστίνας Κούλη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 01:10
    Δυσκολία: Πολύ εύκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Πλένουμε καλά τα λαχανικά που χρειαζόμαστε για το μαγείρεμα οποιουδήποτε φαγητού μας.
    2. Όλο το υλικό που απομένει από το ξεφλούδισμα/καθάρισμά τους, το αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα στην κατάψυξη (φλούδες καρότου, τα τελειώματα από τα κολοκύθια, απομεινάρια πιπεριάς, μπρόκολου και κουνουπιδιού, καθώς και σέλερι, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά για το ζωμό μας).
    3. Κάθε φορά συμπληρώνουμε το υλικό στα βάζα, μέχρι να μαζευτεί μια ικανοποιητική ποσότητα.
    4. Αδειάζουμε το περιεχόμενο των βάζων σε κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό. Δεν τα καλύπτουμε, γιατί καθώς τα λαχανικά θα ξεπαγώνουν, θα αποβάλλουν επιπλέον νερό ενώ θα μειώνεται και ο όγκος τους. Καλύτερα είναι να ξεκινήσουμε με λίγο νερό και να προσθέσουμε στη συνέχεια, αν θέλουμε, όταν θα έχουν μαλακώσει.
    5. Μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτή τη φάση και λίγο αλάτι (προσωπικά προτιμώ να μην βάζω, ώστε να ελέγχω το αλάτι μόνο στο φαγητό που θα χρησιμοποιήσω το ζωμό).
    6. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια να κρυώσουν.
    7. Σουρώνουμε το ζωμό με ένα μεταλλικό σουρωτήρι, σε ένα μεγάλο μπολ.
    8. Τα υπολείμματα που μένουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κομποστοποίηση, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλιώς τα πετάμε.
    9. Βάζουμε το ζωμό σε γυάλινα βάζα (προσοχή: δεν τα γεμίζουμε μέχρι πάνω, αλλά αφήνουμε τουλάχιστον 2 δάχτυλα κενό για να μην σπάσουν) ή σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη, ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να του κάνουμε.

    Αρχική συνταγή εδώ.

    Συστατικά:
    • υπολείμματα ωμών λαχανικών
    • νερό
    • αλάτι (προαιρετικά)
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
14  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή