Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Τουρλού-τουρλού

Τουρλού-τουρλού
Μέτρια

Πασίγνωστο φαγητό, αλλά... πολύ μπερδεμένο: γίνεται στο φούρνο ή στην κατσαρόλα; Και σε τι διαφέρει ή δεν διαφέρει από το Μπριάμ;
Εδώ θα σας δώσουμε την συνταγή που έφερε η οικογένεια από τον Πόντο, με το όνομα Τουρλού-τουρλού, με ελάχιστες αλλαγές, κυρίως στη διαδικασία και τους χρόνους που προσθέτουμε το κάθε υλικό στην κατσαρόλα.
Οι παλιοί, χρησιμοποιούσαν σαφώς καλύτερες πρώτες ύλες - συνήθως από το μποστάνι τους - και δεν τους ενοχλούσε αν κάποια λαχανικά έλιωναν στην κατσαρόλα - η γεύση ήταν ούτως ή άλλως υπέροχη!
Το φαγητό φτιάχνεται με φασολάκια και μάλιστα δεν αποκτά την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, χωρίς τη συγκεκριμένη ποικιλία:
Τα αμπελοφάσουλα! Ο συνδυασμός τους με τις πατάτες είναι που δίνει την γευστική βάση στο φαγητό.
Κάντε το στην εποχή του, το καλοκαίρι. Και μη βιαστείτε να το σερβίρετε. Αφήστε να “κάτσει” τουλάχιστον μισή ώρα, μία ακόμα καλύτερα.
Και θυμηθείτε, πως όσο καλύτερη και φρέσκια πρώτη ύλη χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο νόστιμο και μυρωδάτο θα γίνει.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:30
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε λίγο λάδι, τόσο όσο να καλυφθεί ο πάτος της.
    2. Σοτάρουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές. Προσέχουμε να μην μας καούν και συμπληρώνουμε με λάδι αν χρειαστεί. Τις βγάζουμε και τις κρατάμε στην άκρη, σε χαρτί κουζίνας.
    3. Συμπληρώνουμε με ½ φλ. λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τους σπόρους του πιπεριού. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας.
    4. Όταν μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 1'. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τις πατάτες, αλατίζουμε και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να λαδωθούν καλά τα λαχανικά.
    5. Ρίχνουμε την ντομάτα και 2 φλ. ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και μειώνουμε τη φωτιά σε χαμηλό βρασμό.
    6. Στα 15' απ’ την πρώτη βράση, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε και σε λίγο μειώνουμε πάλι.
    7. Μετά από άλλα 15', ρίχνουμε τις μελιτζάνες. Τσεκάρουμε τα υγρά και ανακατεύουμε προσεκτικά.
    8. Δοκιμάζουμε το φαγητό αφού περάσουν ακόμα 10' και ρίχνουμε το δυόσμο. Φροντίζουμε να ρίξουμε το μαϊντανό, το υπόλοιπο από τα δύο φλ. λάδι και το τριμμένο πιπέρι, όχι πριν από 1 ή 2' πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
    9. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί με κλειστό το καπάκι, τουλάχιστον κανένα μισάωρο πριν σερβίρουμε.

    Παρατηρήσεις
    1. Οι σημερινές μελιτζάνες δεν χρειάζονται πια ξεπίκρισμα, οπότε μην κάνετε τον κόπο. Μια μακριά τσιμπίδα θα σας βολέψει να τις διαχειριστείτε πιο εύκολα μέσα στην κατσαρόλα.
    2. Αν θέλετε τα λαχανικά σας ακόμα πιο “ζωντανά” ή αν έχετε πολύ βραστερά λαχανικά, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τους χρόνους από το ένα βήμα στο άλλο (αντί για 15', στα 12' ή και στα 10'). Δοκιμάζετε λοιπόν το φαγητό καθώς ψήνεται, για να αποφασίσετε.
    Πάντως, όσο πιο al dente βγάλετε το φαγητό, τόσο πιο σημαντικός είναι ο χρόνος αναμονής μετά το ψήσιμο.
    3. Το φαγητό γίνεται μάλλον πιο νόστιμο με ημίχονδρο αλάτι και με σταδιακό αλάτισμα, κάθε φορά που πέφτει ένα υλικό στην κατσαρόλα. Αν έχετε καλό χέρι στο αλάτι, προτιμήστε αυτόν τον τρόπο.
    4. Η συνταγή (με ελαφρές διαφορές), έχει πρωτοδημοσιευτεί στο βιβλίο “Ρωμιοσύνης Μαγειρεύματα” των εκδόσεων Άθως.

    Συστατικά:
    • 500 - 600 γρ. φρέσκα φασολάκια (αμπελοφάσουλα ή και ανάμεικτα)
    • 5 μέτρια κολοκυθάκια (κομμένα σε χοντρές ροδέλες)
    • 3 τσακώνικες μελιτζάνες (σε χοντρές ροδέλες)
    • 1 μεγάλη πατάτα (κομμένη σε κύβους 2,5 με 3 εκατοστά)
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε χοντρές ροδέλες ή κύβους)
    • 1 ανοικτοπράσινη πιπεριά, για πιο απαλή γεύση (σε μισές ροδέλες)
    • 1 κίτρινη πιπεριά (σε μισές ροδέλες)
    • 2 - 3 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φετούλες)
    • αλάτι και λίγους σπόρους πιπέρι
    • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • 2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 φλ. κονκασέ (ψιλοκομμένη ντομάτα)
    • ½ κ.σ. τοματοπελτέ
    • μαϊντανός και δυόσμος (από ένα γεμάτο φλ., ψιλοκομμένοι)
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 4-5
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
19  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση