Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Σπλήνα γεμιστή στο φούρνο

«Η παραγεμιστή σπλήνα, τροφή λίαν εύγευστος, επιζητείται παρά των αρεσκομένων εις τους μεζέδες».
Έτσι άρχιζε τη συνταγή το παλιό βιβλίο μαγειρικής της μάνας μας, μια μνημειώδης έκδοση του Μεσοπολέμου, το οποίο όμως είχε μεγάλη αμάχη με την ακρίβεια και τις ποσότητες: «προσθέτομεν ολίγον από αυτό και ανάλογον από εκείνο…».
Η γεμιστή σπλήνα ήταν και παραμένει σπάνιο και εξαιρετικό φαγητό, εκλεκτός μεζές για μπύρα ή κρασί, ενώ στα παλιά μερακλίδικα ουζερί σερβιριζόταν (σκέτη, χωρίς πατάτες) και ως μεζές του ούζου. Για εμάς η παρασκευή της ήταν πάντα αφορμή για μια μικρή συγκέντρωση καλών φίλων γύρω από την πιατέλα της.
Τη σπλήνα τη βρίσκουμε σε ποικίλα μεγέθη, συνήθως από 1 μέχρι 1,8 κιλά. Στη συνταγή που ακολουθεί θα δώσουμε ποσότητες για 1,5 κιλό σπλήνας, κι αν η δική σας διαφέρει στο βάρος, τις τροποποιείτε αναλόγως. Είναι καλύτερα να υπερβείτε κατά 300 με 500 γρ. το βάρος του κρέατος σε πατάτες· μην το φοβηθείτε, θα γίνουν ανάρπαστες, μια και η σπλήνα «ντύνει» τις πατάτες που τη συνοδεύουν με μια εξαιρετικής γεύσης σκούρα σάλτσα.

του Κωστή Θεοδωρίδη

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σιτσιλιάνικο ρολό κιμά με βραστά αυγά - Purpittuni di Capuliatu

Πεντανόστιμη σισιλιάνικη νοστιμιά, ιδανική πρόταση για το καλοκαίρι. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο από το ρολό μας με συνοδεία μιας καπονάτα ή μιας παντσανέλα.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση