Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Περσικό ρύζι

Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή από την Περσία, που μετατρέπει το απλό ρύζι σε χολλυγουντιανή παραγωγή! Κατάλληλη για εορταστικό γεύμα με φίλους, εξαιρετικά νόστιμη και εντυπωσιακή!

Διαβάστε περισσότερα...

Γίγαντες φούρνου

All time classic! Αξεπέραστο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας (οι παλιοί το λέγανε συνήθως «γίγαντες πλακί»), που απαιτεί οπωσδήποτε καλή πρώτη ύλη: διαλέξτε προσεκτικά τι είδους γίγαντες θα χρησιμοποιήσετε. Μια σίγουρα καλού αποτελέσματος λύση είναι οι γίγαντες Πρεσπών (ψαχνωμένο, με ωραία υφή, εξαιρετικής ποιότητας όσπριο, που δεν θα χάσει το σχήμα του ακόμα και αν το παραβράσουμε). Αν όμως είστε τυχεροί θα βρείτε ακόμα πιο κατάλληλα φασόλια στην αγορά, μετά από κάποιες δοκιμές ίσως.

του Κωστή Θεοδωρίδη

Διαβάστε περισσότερα...

Σπλήνα γεμιστή στο φούρνο

«Η παραγεμιστή σπλήνα, τροφή λίαν εύγευστος, επιζητείται παρά των αρεσκομένων εις τους μεζέδες».
Έτσι άρχιζε τη συνταγή το παλιό βιβλίο μαγειρικής της μάνας μας, μια μνημειώδης έκδοση του Μεσοπολέμου, το οποίο όμως είχε μεγάλη αμάχη με την ακρίβεια και τις ποσότητες: «προσθέτομεν ολίγον από αυτό και ανάλογον από εκείνο…».
Η γεμιστή σπλήνα ήταν και παραμένει σπάνιο και εξαιρετικό φαγητό, εκλεκτός μεζές για μπύρα ή κρασί, ενώ στα παλιά μερακλίδικα ουζερί σερβιριζόταν (σκέτη, χωρίς πατάτες) και ως μεζές του ούζου. Για εμάς η παρασκευή της ήταν πάντα αφορμή για μια μικρή συγκέντρωση καλών φίλων γύρω από την πιατέλα της.
Τη σπλήνα τη βρίσκουμε σε ποικίλα μεγέθη, συνήθως από 1 μέχρι 1,8 κιλά. Στη συνταγή που ακολουθεί θα δώσουμε ποσότητες για 1,5 κιλό σπλήνας, κι αν η δική σας διαφέρει στο βάρος, τις τροποποιείτε αναλόγως. Είναι καλύτερα να υπερβείτε κατά 300 με 500 γρ. το βάρος του κρέατος σε πατάτες· μην το φοβηθείτε, θα γίνουν ανάρπαστες, μια και η σπλήνα «ντύνει» τις πατάτες που τη συνοδεύουν με μια εξαιρετικής γεύσης σκούρα σάλτσα.

του Κωστή Θεοδωρίδη

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση