Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Φασολάκια με λουκάνικα

Φασολάκια με λουκάνικα
Μέτρια

Χειμωνιάτικο φαγητό - όσο πιο καυτερό το κάνουμε - με καλοκαιρινά λαχανικά; Βεβαίως, με τα “παντός καιρού” κατεψυγμένα φασολάκια.

 του Κωστή Θεοδωρίδη

Εκτέλεση - Directions

    Διάρκεια: 02:00
    Δυσκολία: Μέτρια
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το «και κάτι» από το λάδι μας, σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
    2. Ρίχνουμε τα λουκάνικα και σωτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
    3. Δυναμώνουμε τη φωτιά, συμπληρώνουμε με όλο το υπόλοιπο λάδι και μόλις ξαναζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι (προσεκτικά γιατί θα έχει και ο ζωμός), το σπασμένο πιπέρι, τον πελτέ ντομάτας και λίγο μπούκοβο. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια.
    4. Μόλις τα λουκάνικα πάρουν χρώμα, τα ψαρεύουμε και τα κρατάμε χωριστά σε ένα πιάτο.
    5. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1' ακόμα.
    6. Προσθέτουμε τις πιπεριές, ανακατεύουμε και στη συνέχεια τα φασολάκια. Συνεχίζουμε για 3', ανακατεύοντας.
    7. Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ζελέ του ζωμού, την κέτσαπ, τον ξερό δυόσμο και την πασάτα και προσθέτουμε λίγο νερό (μέχρι τη μέση, αν έχουμε φρέσκα φασολάκια ή καθόλου αν έχουμε κατεψυγμένα, γιατί αυτά θα βγάλουν τα δικά τους νερά). Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.
    8. Στα 20' τσεκάρουμε τα φασολάκια και το νερό.
    9. Όταν κοντεύει να ψηθεί το φασολάκι, δηλαδή 5 με 7' πριν σβήσουμε το φαγητό, προσθέτουμε τα λουκάνικα (με ό,τι ζουμί έχουν βγάλει) και το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
    10. Στο τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά (δυόσμο και μαϊντανό), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο παρθένο ελαιόλαδο. Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
    11. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί, σκεπασμένο τουλάχιστον για ένα μισάωρο πριν σερβίρουμε.

    Τρώγεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεία καλού χωριάτικου ψωμιού και κόκκινου κρασιού.

    Σημείωση 1: Χρειαζόμαστε «χωριάτικα» λουκάνικα, χωρίς εμφανές λίπος. Για να σιγουρευτούμε πως δεν είναι λιπαρά, ψήνουμε ένα από αυτά χαραγμένο, σε μέτρια φωτιά και σε αντικολλητικό σκεύος, σκέτο χωρίς λιπαρή ουσία. Αν μέχρι να ψηθεί δεν βγάλει στον πάτο καθόλου λίπος, είναι κατάλληλο για το φαγητό μας.

    Σημείωση 2: Ανάμεσα στο «γλυκό» μπούκοβο και στο πολύ καυτερό, στα καλά μπαχαράδικα θα βρείτε διαβαθμίσεις από δύο ή και τρεις ακόμα ενδιάμεσες εντάσεις καυστικότητας. Διαλέξτε λοιπόν αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.

    Συστατικά:
    • 1200 γρ. φρέσκα φασολάκια Μπαρμπούνια ή Τσαουλιά, ακαθάριστα (για να μας μείνουν 1 κιλό περίπου καθαρισμένα) ή μια συσκευασία του κιλού Πλατιά, κατεψυγμένα
    • 4-5 λουκάνικα χωριάτικα ή 400 περίπου γρ. (βλ. Σημείωση 1), κομμένα σε λοξές ροδέλες πάχους 1 εκ.
    • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες ζουλιέν ή μισές ροδέλες πάχους 5-7 χιλ.
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια, σε φετάκια μισοφέγγαρα
    • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
    • 1 ζελέ έτοιμου βοδινού ζωμού ψυγείου
    • αλάτι και λίγους σπασμένους σπόρους πιπεριών (καλύτερα μαύρο, πράσινο και άσπρο)
    • μπούκοβο για όσους θέλουν (βλ. Σημείωση 2)
    • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • 1 φλ. και κάτι ελαιόλαδο
    • 1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα (κονκασέ)
    • ½ φλ. ντομάτα πασάτα (ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός)
    • 1 κ.σ. κέτσαπ
    • ½ κ.σ. τοματοπελτέ
    • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό, τριμμένο
    • μαϊντανός και λίγος δυόσμος, ψιλοκομμένοι
    Τρόπος μαγειρέματος: Κατσαρόλα
    Μερίδες: 4
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
6  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση