Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Ξανθανικό κόμμι, γόμα ξανθάνης ή xanthan gum

Το ξανθανικό κόμμι, ή γόμα ξανθάνης ή xanthan gum, είναι μια φυσική ουσία που προέρχεται από τη ζύμωση της γλυκόζης ή σακχαρόζης του καλαμποκιού από το βακτήριο Xanthomonas campestris (από το οποίο προέρχεται και το όνομα του).

Βρίσκεται στο εμπόριο σε μορφή λεπτής σκόνης ή μικρών κόκκων και γενικότερα είναι άοσμο και άγευστο με μια λιπαρή επίγευση. Λόγω της ιδιότητας που έχει να σταθεροποιεί μείγματα, το ξανθανικό κόμμι χρησιμοποιείται ως πηκτικός παράγοντας στη μαγειρική και το βρίσκουμε σε σάλτσες, ντρέσινκ, σούπες κρέμες κλπ.

Επίσης χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών, καθώς και σε προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπου εκεί αντικαθιστά το ρόλο της γλουτένης δίνοντας συνοχή στα ζυμαρικά και το ψωμί.

Η βασική του ιδιότητα είναι να εντείνει την πυκνότητα του υγρού στο οποίο προστίθεται. Είναι ευκολοδυάλυτο και λύνει τα χέρια των σεφ ακόμα και αυτών της μοριακής κουζίνας.

Επιπλέον είναι κατάλληλο για πάσχοντες από κοιλιοκάκη και χορτοφάγους.

Οι πληροφορίες που διατίθενται στο lovecooking.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστούν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή ειδικό υγείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Πίτσα χωρίς γλουτένη!

Για στιγμές, συνήθως αργά το απόγευμα, που αναρωτιόμαστε για το τι θα μπορούσαμε να απολαύσουμε με συντροφιά λίγων ή περισσότερων φίλων στη συνέχεια της βραδιάς, είναι πολύ χρήσιμη αυτή η καταπληκτική συνταγή πίτσας! Είναι ιδιαίτερη, νόστιμη και έχει το υγιεινό ύφος που θέλουμε να έχουμε απέναντι στη διατροφή μας. Ακόμα κι αν την φτιάξουμε μόνοι, την επόμενη ημέρα, όπως κάθε πίτσα, είναι απίθανη!

της Βίκυς Χριστοπούλου

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση