Lovecooking.gr

Αλλαγή σε desktop Εγγραφή Login

Μπακλαβάς

Μπακλαβάς
Πολύ δύσκολη

Αρκετά από τα γλυκά που θεωρούμε, εμείς, «τούρκικα», προέρχονται από την εποχή της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (αυτής που οι περισσότεροι αποκαλούμε Βυζάντιο). Γλυκά, όπως ο μπακλαβάς που βασίζονταν στη ζύμη, το σουσάμι, το σιτάρι, τους ξηρούς καρπούς, το μέλι και τα φρούτα ήταν πολύ συνηθισμένα εκείνες τις εποχές. Στον αντίστοιχο μπακλαβάς τους, που ονόμαζαν «κοπή» ή «κόπτον» εκείνοι, στη βασική συνταγή, χρησιμοποιούσαν επιπλέον παπαρουνόσπορους.

Εκτέλεση - Directions

    Δυσκολία: Πολύ δύσκολη
    Περιγραφή Συνταγής:
    1. Αλείφουμε ένα ταψί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
    2. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι και βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά, στους 175 βαθμούς στον αέρα.
    3. Βγάζουμε το ταψί, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα περίπου 5 λεπτά.
    4. Προσέχουμε, να μην μας καούν.
    5. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και το μεταφέρουμε σε μια βαθιά σουπιέρα.
    6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλο.
    7. Ανακατεύουμε καλά.
    8. Λαδώνουμε με πινελάκι ένα ταψί διαστάσεων 40x35.
    9. Βάζουμε 2 φύλλα για τη βάση.
    10. Βάζουμε γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα και συνεχίζουμε εναλλάξ φύλλο και γέμιση.
    11. Υπολογίζουμε τις ποσότητες ώστε τα υλικά και τα φύλλα να μας φτάσουν αφήνοντας 2 φύλλα για την τελική επιφάνεια κάλυψης.
    12. Μόλις τελειώσουμε, χαράζουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια κατά το γνωστό «μπακλαβαδωτό» σχήμα.
    13. Καίμε το λάδι σε κατσαρολάκι και με μια κουτάλα περιχύνουμε σιγά σιγά τον μπακλαβά.
    14. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Περίπου, δηλαδή, 1/2 ώρα.
    15. Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
    16. Βράζουμε νερό με ζάχαρη και μυρωδικά για 5 λεπτά, ενώ τα τελευταία λεπτά ρίχνουμε πορτοκάλι και μέλι.
    17. Σιροπιάζουμε τον μπακλαβά μας.
    18. Απολαμβάνουμε!
    Συστατικά:
    • 1 κιλό φύλλα μπακλαβά (πολύ λεπτά)
    • 3 φλ. καρυδόψιχα
    • 1 φλ. αμυγδαλόψιχα
    • 1/2 φλ. σουσάμι
    • 150 γρ. ζάχαρη
    • 1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
    • 2 κ.σ. λάδι
    • 1/2 φλ. σουσαμέλαιο ή σπορέλαιο για το κάψιμο
    • 1/8 κ.γ. γαρύφαλλο
    • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
    • Σιρόπι
    • 850 γρ. ζάχαρη
    • 4 φλ. νερό
    • 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
    • 1 κ.σ. μέλι
    • 2 καρφάκια γαρύφαλλο
    • 1 ξυλάκι κανέλα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
0  ψήφοι

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

©Lovecooking.gr - Powered by Digimouse

Κορυφή Desktop έκδοση